fallback

Смартфоните изкушават крадците на лични данни

Устройствата разполагат с много информация за притежателя си, особено ако се използват за бизнес и работа

11:05 | 24.06.10 г.

Откакто все повече хора се насочиха от традиционните клетъчни телефони към смартфоните, нараснаха и притесненията за вируси или други проблеми, които потребителите имат с персоналните си компютри.

Експертите, които разработват „умните телефони“, казват, че са помислили за тази опасност и са направили системи за предпазване от възможните рискове.

Това, от което те се притесняват, е друго – как да разпознаят крадеца, когато информацията от телефона веднъж вече е попаднала в чужди ръце.

С iPhone и останалите модели смартфони едва с няколко клика и може да проверите пощата си, наличността по банковите си сметки, да изпратите съобщение, да промените календара със задачите си или да разгледате снимки.

„Това, от което са заплашени потребителите днес, са киберпрестъпниците, които се опитват да откраднат данните на хората“, казва пред Chicago Tribune Питър Бердмор, директор на продуктовия маркетинг на Kaspersky La, компания, която разработва антивирусни програми.

„Мобилните телефони не са удобни за разпращане на спам така, както компютрите. Те обаче са идеално средство за онези, които искат да откраднат данните на някой потребител“.

Един от най-известните случаи на кражба се случи през март тази година, когато млад служител на Apple загуби прототип на новия iPhone в бар в Калифорния.

Компанията светкавично си върна апарата още на следващия ден, но не и без този, който го е намерил, да погледне профила на служителя в интернет, да види снимката му и всички лични данни, които човекът е решил да сподели в социалната мрежа.

А що се отнася до вирусите – макар че за тях се говори от години, едва няколко случая са известни досега на потребители, които са заразили телефоните си.

В стремежа да разширят дейността си отвъд осигуряване на безопасността само на персоналните компютри с Norton, компанията представи през юни тази година приложение за операционната система Android на Google, което позволява на потребителите да заключват от разстояние смартфона си. Това съвсем не е първият такъв продукт на пазара.

Факт е и че ангажираността и притесненията на потребителите по въпроса за сигурността на личните им данни в смартфоните не са много големи, имайки предвид, че заплахите все ще са малко и устройствата тепърва навлизат в бизнес средите като носители на важна и секретна информация.

Според проучване на компанията Gartner, която се занимава с анализ на пазара за мобилни услуги, по света са продадени 54,3 милиона смартфона за първото тримесечие на тази година – с 48,7% повече от същия период на 2009 г. Умните устройства представляват 17,3% от всички продажби на мобилни апарати за първото тримесечие. За сравнение с предишната година – тогава са били 13,6% за същия период.

Хората могат да се предпазят като въведат PIN код за различни операции – средство, което мнозина пренебрегват, съветва Ранди Грос от Асоциацията на бранша за компютърни технологии в САЩ. Добро средство за предпазване е и да се записва на отделен носител важната информация като договори и банкови сметки от смартфона. И разбира се – да се следят всички нови програми за защита на личните данни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:05 | 12.09.22 г.
fallback