fallback

Призрачни градове

Любителите на пътешествия, които търсят по-различно изживяване, могат да разгледат някои от най-интересните селища в света, изоставени по една или друга причина

15:25 | 30.10.09 г.

Сайтът IgoUgo е съставил класация Топ 10 на призрачните градове въз основа на впечатленията от хора, които са ги посетили, предава Reuters.
1. Колманскоп, Намибия Преди да влезе в Колманскоп - изоставен миньорски град в пустинята Намиб, човек трябва да спре в близкия Людериц за разрешително. Тази практика е останала още от времето, когато Колманскоп е бил със свободен достъп за търсачите на диаманти.
Градът е в разцвет през 20-те години на миналия век, но е изоставен през 1956. Оттогава той е частично възстановен.
2. Фатехпур Сикри, Индия Градът е построен от император Акбар с идеята да бъде най-красивият в света. Смята се, че намерението на императора се е осъществило, докато хората не разбират, че нямат достъп до вода. Фатехпур Сикри е изоставен като столица на империята Мугал само след 10 години. Днес този град от 16-и век е съвършено запазен.
3. Оутман, Аризона, САЩ От призрачните градове на Аризона странният Оутман е фаворит на потребителите на сайта IgoUgo. Диви магарета бродят по улиците на града, в който Кларк Гейбъл и Карол Ломбард прекарват сватбената си нощ.
4. Остров Дисепшън, Антарктика Редовна спирка по време на плаванията до Антарктика, остров Дисепшън /Илюзия/ е бил популярно място за изграждането на научни станции, докато няколко вулканични изригвания не разрушават базите през 60-те години на миналия век. Днес желаещите да посетят и разгледат острова могат да видят останките им и да поплуват в горещи извори.
5. Риолит, Невада, САЩ През 1904 г. в Риолит е открито злато. Само за 16 години градът достига до разцвет и падение. Днес най-завършената конструкция в този град е направена от 30 000 бирени бутилки и изобразява Тайната вечеря. Единствените обитатели на Риолит са различни видове влечуги.
6. Арлтунга, Австралия Най-интересното място в този изоставен миньорски град, възникнал също заради треска за злато, е едноименният хотел, известен още като "най-самотната кръчма в шубраците". Той е чудесно място за отмора след разходка из призрачния Арлтунга.
7. Графтън, Юта, САЩ Основан върху плодородна земя и изоставен заради конфликти с индианците и заради наводнения, Графтън е най-известен с това, че в него е сниман филмът "Бъч Касиди и Сънданс Кид". Последният жител напуска града през 1944 г.
8. Стромнес, остров Южна Джорджия Бивша китоловна станция, Стромнес е по-отдалечен дори от остров Дисепшън. До него през планините може да се достигне по прочутия маршрут на изследователя сър Ърнест Шакълтън. Станцията е изоставена през 1961 г.
9. Остров Грейт Бласкет, Ирландия След като популацията му започва да намалява и малкото останали обитатели повече не могат да се издържат, островът е изоставен през 1953 г. Пътешествието до Грейт Бласкет представлява комбинация между гребане с лодка и рафтинг, а гледката, която посетителите виждат при пристигането си са бродещи диви магарета, овце, зайци и тупици.
10. Саут Пас Сити, Уайоминг, САЩ Известен като родното място на избирателните права на жените, Саут Пас наскоро се завърна към старата си слава. Всяка от 30-те исторически сгради в него е възстановена до най-дребните детайли и с толкова старание, че за всеки би било удоволствие да разгледа този призрачен град.  
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:17 | 10.09.22 г.
fallback
Още от На път виж още