fallback

Ще бъде ли довършен някога „съдбовният хотел“

Хотел Рюгьон се строи от 22 години насам и се превърна в съдбовна сграда за жителите на Пхенян

15:14 | 15.10.09 г.

Безизвестен, потънал в забрава и недовършен – така изглежда хотелът Рюгьон в столицата на Северна Кореа Пхенян. Работата по небостъргача беше подновена едва миналото лято след 16-годишно прекъсване и е напълно възможно най-накрая сградата да бъде довършена.
Концепцията на хотела представлява тристенна пирамида, чийто стени са поставени под ъгъл 75 градуса спрямо земята.
105-етажната сграда беше замислена като грандиозен проект в чест на нарастващото благосъстояние, но вместо това се превърна в символ на упадъка на северно корейската финансова система. Работата по сградата започна през 1987 година и продължи едва шест години, преди да бъде преустановена поради липса на средства.
Икономически катаклизми и природни бедствия поставиха страната пред изпитание, недостиг на храна и финансови сътресения през последвалите 16 години. Завършването на хотела Рюгьон се превърна в дейност с нисък приоритет, а визия на готовата сграда се появяваше само на пощенските марки.
В средата на 2008 година обаче масивният проект се върна на архитектурната сцена като част от програмата за „красив Пхенян“ и скоро може да бъде завършен.
Компанията, ангажирана със завършването на хотела, е Orascom Telecom, част от египетски конгломерат, който работи съвместно с местни фирми.
Предвижда се съдбовният хотел да има 3000 стаи и седем ресторанта на разгърната площ от 360 хил. кв. м.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:18 | 12.09.22 г.
fallback
Още от На път виж още