fallback

Идеи за истинска почивка

Понякога човек има нужда да остане сам с мислите си и да се отдели от обичайното си обкръжение. Времето след летните отпуски е идеално за самостоятелни пътешествия, защото няма опасност да срещнете тълпи туристи където и да отидете

09:45 | 11.09.09 г.

Уморени сте от всичко и от всеки? Лятото почти отмина, но почивката не ви е достатъчна? Иска ви се да затворите очи и да се пренесете в друг свят, където сте само вие, където е прекрасно и имате много време. Не е толкова сложно. Необходима е само добра идея, първокласен гид и малко ентусиазъм. Ето няколко идеи в зависимост от това в какво е настроението ви.
Меланхолично настроение Цели : да си отдъхнете от стреса, да се разсеете, да останете насаме със себе си.
Традиционните туристически маршрути невинаги са подходящи за хора с меланхолично настроение. Блъсканицата, суетата, изпълнените с различни превозни средства улици само ще помрачат допълнително вашето настроение. Затова една от най-добрите идеи е да се озовете на уютен хамак върху пясъчните плажове на Коста Рика. Живописните рибарски селца, ласкавият бриз, вкусната храна и прекрасното вино, дружелюбните хора – всичко това ще превърне вашия отпуск в истински рай. Коста Рика е най-живописното екзотично място – пясъчни плажове с оттенъци до шоколадово, обкръжени от тропически гори, както и необичайна фауна. Гидовете могат да ви предложат интересни развлечения - наблюдения на делфини, сафари по река с петметрови крокодили, спортен риболов, конна езда , разходки с велосипед, посещения на индиански селища. Има и много спа-курорти за тези, които искат да забравят за всичко.
Авантюристично настроение Цели: приключения, приключения, и още веднъж приключения!
Аляска е интересно място, което не е много често посещавано от туристи. 59- ят щат на САЩ благодарение на девствените, живописни места и огромно количество бели мечки е уникален за фотолов и приключения – ски, надпреварване със снегоходи, посещение на националния парк Denali, по средата на който се намира най-високата планина в САЩ – Мак Кинли, чисти езера, пълни с риба. Така също може да погъделичкате вашите нерви, като плувате на кану, катамарани или сал, след като преминете предварителна подготовка.
Изследователско настроение Цели: културен, опознавателен туризъм.
Най-хубавото нещо в индивидуалното пътуване по културно-исторически места е възможността да планирате времето си така, както искате. Да посещавате тези места, които отдавна сте мечтали да посетите, да не бързате и да не се напрягате. Безусловно най-добрите страни за такова пътешествие са Италия / Рим, Венеция, Флоренция/, Чехия / Прага/, Гърция, Сирия, Израел. Всички тези места имат богата история и с духа на миналото ще изпълнят с удоволствие вашия отпуск.
Възвишено настроение Цели: духовно развитие, извършване на нещо незабравимо.
В света има доста маршрути за поклонници на свети места, по които ежегодно пътуват милиони хора. Популярни маршрути за пилигрими са Пътят към Обетованата земя в Синай или Йордания, Пътят на св. Яков /Сантяго/ в Испания, Пътят от Рим към Света гора /Гърция/, Пътят към храма Базилика де Гваделупе в Мексико, В Лурд /Франция/ и Ватикана.
Съзидателно настроение Цели: създаване на картини, художествени произведения, музикални творения.
В Норвегия, високо в планините, има малки селца, в които няма туристи, но има добри условия за ски, за разходки по заснежения лес, за тихи вечери в дървена къщичка с камина....Може също така да се наеме къща някъде в Испания или човек да се насочи към Чехия и да си избере вила под наем, с живописен изглед към Карлови Вари. Или да почувства истинския дух на Италия в разходка с гондола с музиканти. Наслаждавайте се, а после творете сами...
Разточително настроение Цели: шопинг и отдих в звезден стил.
Тук на първо място попада Ню Йорк с известните бутици, които се намират на върха на статуята на Свободата, на 3 км. от града. Може да сте сигурни, че похарчените пари ще бъдат оправдани от количеството и качеството впечатления, които ще получите на това място. Билет за Париж, Милано или Токио също е добра възможност – в тези градове няма да съжалявате нито за пропатуваните километри, нито за това, което ще видите там.
Настроение за по-малки харчове Цели: да видите колкото се може повече с минимални разходи.
Тиха и спокойна разходка, съчетана с изучаване на историята, културата и традициите на ... собствената ви страна – какво по-хубаво от това? И евтино. Това пътуване може да направите и със собствен транспорт, да заминете и да се върнете когато пожелаете, да се срещнете с различни хора без да се притеснявате от езиковата бариера, да посетите музеи и храмове и да поговорите с местни хора, които напълно вероятно ще ви поканят нагости и с радост ще ви разкажат историята на селцето или града.
Когато въобще нямате настроение Цели: каквито – такива.
За вас решението е едно – круиз. Да се излежавате под ласкавите лъчи на слънцето, далеч от сушата, да гледате морските вълни и плуващите делфини, пиейки зелен чай и просто...да си почивате. Много туроператори предлагат невероятни маршрути – Флоренция – Монте Карло – Валенсия – Ибиса – Тунис – Катаня – Неапол или плаване до Корфу, Венеция и Дубровник.
Каквато и почивка да изберете, не забравяйте да си вземете сувенир от местата, които посещавате. Така по-дълго ще запазите спомена и емоциите, които сте натрупали по време на пътуването.  
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:47 | 12.09.22 г.
fallback
Още от На път виж още