fallback

Разходка в облак над Лондон

Ако стане факт, новата атракция над Лондон ще позволи на посетителите да разгледат града от 120 метра височина

11:24 | 12.11.09 г.

Лондончани обсъждат идея за нова туристическа атракция, част от подготовката за олимпийските игри през 2012 година. Проектът за дигиталния облак обхваща прозрачни сфери, които ще позволят на посетителите да разгледат града от високо.
 
Идеята е на международен екип от архитекти, инженери и творци, които предлагат над Лондон да лети гигантско съоръжение, с което да бъдат показвани снимки и данни, съобщи BBC. Облакът може да бъде използван също като място за разходки и като платформа за разглеждане на града отвисоко.
Конструкцията ще се състои от 120-метрови кули и серия от свързващи ги пластмасови прозрачни сфери. Тя е създадена първоначално като основна атракция за олимпийското градче.
Проектът е в краткия списък на конкурс, обявен от лондонския кмет Борис Джонсън.
Победителят още не е избран. Екипът с облака, в който влиза писателят Умберто Еко заедно с инженери от проектантската и строителна фирма "Аръп", иска да привлече повече поддръжници, като публикува подробности за проекта.
Облакът използва също идеите на живеещия в германия аржентинец Томас Сарасено, познат с огромните си надуваеми скулптури.
Сферите ще бъдат направени от смолата етилен-тетрафлуороетилен (ETFE), използвана за пекинския плувен център. Различните сфери ще служат като структурни елементи, обитаеми пространства, за декорация и като LCD екрани.
Надуваемите елементи ще са върху елегантни тънки кули, поддържани от мрежа метални кабели. От силния вятър ще ги предпазва технология, използвана в японските небостъргачи против земетресенията.
Хората ще се изкачват до платформата с рампи, асансьори и по стълби.
За финансирането на проекта са необходими от 5 до 50 млн. британски лири в зависимост от размера му. Дизайнерите планират да наберат средствата с помощта на доброволни дарения от хората.  
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:36 | 13.09.22 г.
fallback
Още от На път виж още