fallback

Задоблачни удоволствия: рейтинг на луксозните авиокомпании

Източните компании предлагат нещо много повече от полет със самолет – те карат клиентите си да се почувстват като крале на борда на самолета

09:14 | 21.08.09 г.

Airbus A-380 на авиокомпания Emirates

Правени са редица проучвания за това каква част от своя живот съвременният делови човек прекарва в задръствания. Резултатите хич не са малки – оказва се, че от 1/10 до 1/12 част от ежедневието ни преминава в чакане и пътуване. Проблемът засяга не само автомобилите, но и самолетите. Съвсем логично изниква въпросът каква част от живота прекарваме в самолета (и на аерогарата естествено) и как да прекараме тази част максимално приятно, така че да няма за какво да съжаляваме. Има компании, които предлагат да се отправите на път и да бъдете заобиколен с такъв комфорт, че впечатленията от пътуването със самолета да бъдат по-силни от колкото от самото пребиваване на чуждото място.
 
Авиокомпанията Thai Airways ще ви накара да се почувствате като крал дори ако никога не сте си и мечтали да бъдете такъв. Именно за това изключителният сервиз се нарича Royal first. На тайландското летище Suvarnabhumi в Банкок ще ви посрещне личен придружител, който ще ви заведе в залата за чакащи и ще извърши вместо вас цялата процедура по регистрация и чек-ин. През това време вие, като истински монарх, ще се наслаждавате на спа салон, тайландски или традиционен масаж и ще избирате изискани блюда, които ви предстои да опитате на борда. Е, ако бизнесът не може без вашето участие дори точно в този момент, може да се настаните в удобен офис със салон за преговори, възможност за провеждане на видеоконферентна връзка и всички видове съвременна техника.
 
В самолета също така ви очаква комфортно работно място с телефон, интернет и съвременни аудио - визуални системи. Между другото грях е да се работи в такова удобно кресло, защото местата на кралската класа са оборудвани със специални ултрашироки кресла, разгъващи се в легло, чиято дължина е повече от два метра. Ще ви предложат маска за очи, пантофи и пижама, а също така и ще ви снабдят с козметична чантичка с всичко необходимо за пътя ви. Фактът, че в козметичната чантичка ще намерите тоалетни принадлежности само на водещи марки, е част от стремежа на компанията да глези клиентите си.
 
Ще ви сервират деликатеси, които вие сами ще изберете, още докато сте в аерогарата. Разбира се на масата се сервира в порцелан и кристал. А освен това казват, че тайландските стюардеси са особено гостоприемни и обаятелни.
 
Ако ви е омръзнало от пренаселените самолети, в които колкото и комфортни да е винаги има някой, който да ви предлага услугите си, да ви пита как сте и дали имате нужда от нещо, а търсите просто уединение, възможност да поразмислите за плановете за развитие на компанията или да почетете книга, възможно е също да ви обхване баналното желание да се наспите и то така, че никой да не ви безпокои. Такава възможност предоставя авиокомпанията Emirates: с нея вие ще летите не в кресло – легло, а в отделно купе. Ще имате отделно място за съхраняване на багажа, шкаф, където можете да закачите костюма си, и след като кацнете, да отидете на преговори направо от стълбичката на самолета, тоалетна масичка, мини бар, огромен плазмен екран с повече от 600 канала. Изисканото меню и доброто вино допълват картината. Естествено с едно натискане на копчето вашето кресло ще се превърне в легло и никой няма да наруши съня ви.
 
Впрочем може да се намерят и авиокомпании, които ще направят вашето пътешествие без преувеличение разкошно, при това техният сервиз ще бъде златна среда между тайландската услужливост и уединението (доброволно разбира се) на линиите Emirates. Такава е например хонгконгската Cathay Pacific. Първата класа в тази компания е истински лукс. Всяко място представлява самостоятелна кабинка. В това своеобразно купе се намира и мястото за багаж, където той няма да ви пречи и масичка за лаптоп с телефон и бар. Ако по времена полета трябва спешно да обсъдите нещо с някого, вашият посетител няма да се навежда над вас, пречейки на пътниците и стюардесите, а спокойно ще седне във вашия малък, но функционален кабинет. Заедно с това разполагате и с плазмен екран с огромно количество канали, вежлив персонал, който с радост ще изпълни всяко ваше хрумване, разнообразно меню, деликатеси, които ще удовлетворят ценителите и на източната, и на европейската кухня. Но най-важното е уютната атмосфера. Ако решите да си подремнете под мекото одеяло и възглавница, във вашата кабина ще намалят светлината, а плазменият екран ще започне да излъчва умиротворяващи картини – аквариум, морски бряг, горяща камина.
 
Най-общо казано всички, които са пътували с тази компания, заявяват, че най-същественият й  недостатък е в това, че полетите някак свършват много бързо. Видимо именно за това изкуство авиокомпанията няколко пъти е получавала титлата най-добра авиокомпания в света. А такива титли не се дават току така. Не е странно, че водещите позиции в областта на създаването на разкош и уют за пасажерите принадлежат именно на източни компании. Все пак гостоприемството на Изтока няма равно на себе си. И най-добрите му черти са въплътени в услугите, които охотно ви предоставят на борда. Разбира се тези удоволствия не са евтини. Цената за полетите на такова ниво започва от 3 хил. долара за кратки разстояния, но когато сте в небето и всички ваши желания се изпълняват, бихте дали всякаква сума за тази обстановка.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:00 | 09.09.22 г.
fallback
Още от На път виж още