fallback

Необичайни летни атракции в Сърбия

Туристическият сектор в страната ще привлича интереса на посетителите в недостатъчно развити части на Сърбия с цел да стимулира местните икономики

12:02 | 14.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

"Маратон на желанията", "Авантюрата на Беси", "При вятърната мелница на Чуруш", "На посещение при Нарцис", "Дни на кралица Йелена" са само някои от интересните атракции, които се организират в Сърбия и привличат голям брой посетители всяка година, казва за ТАНЮГ сътрудника на Географския институт "Йован Цвиич" доктор Желко Биелац.

Освен оригиналното име тези и многобройни други събития, които се организират през годината в Сърбия, би трябвало да изпълняват и други критерии, на базата на които бихме могли да направим и категоризация и класификация, казва той.

Това означава преди всичко да се определи кои събития са важни за Сърбия, след това кои биха могли да се превърнат във важна част от туристическите атракции за селището, в което се организират, и най-накрая онези, които се провеждат в недостатъчно развити части на Сърбия и имат икономическо значение за тях, обяснява Биелац.

"Маратон на желанията" е една от оригиналните атракции, която тази година се организира едва за втори път, но вече е номинирана за наградата "Туристически цвят", която се връчва от Туристическата организация на Сърбия, както и за златен медал на панаира в Нови Сад.

Сред членовете на организацията за туризъм, култура и спорт в Сокобаня възникна идеята да свържат и "пакетират" в туристически "пакет" шест обекта в общината, за които традиционно се вярва, че изпълняват желания, казва за ТАНЮГ временно изпълняващият длъжността директор на тази организация Любинко Миленкович.

Туристите, които желаят да участват в този пакет, получават специални талони, които носят със себе си, и с помощта на координатор минават по пътеката на желанията, където на всяко от шестте места си намислят по едно желание, обяснява той, като добавя, че обиколката продължава два дни.

През първия ден се посещава Дървото на желанията в парка на Баница, където трябва да се намисли някакво краткосрочно желание. Богородица в скалата е второто място и тя изпълнява желанието на живота и най-накрая е Изворът на желанието под Сокоград, в който се хвърля монета и се намисля желание, свързано с работата.

През втория ден се посещават Скалата на любовта, водопадът Рипалка и Грудонска воденица в планината Озрен. Скалата на любовта е известна от легендата за Хайдут Велко и неговата жена Кючюк Стана. Там трябва да си представите любимия човек или още по-добре, ако той е с вас, да се хванете за ръце и да направите три кръга около скалата, за да бъде любовта ви здрава като скала.

Вярва се, че течащата вода отнася всичко лошо, което сте натрупали през живота и като пето място се посещава един от най-красивите и най-големи водопади Рипалка, докато в Грудонската воденица се върти воденичният камък на късмета.

Когато завършат обиколката и получат шест печата на талоните, туристите ги пускат в една кутия и на площада пред Милошевия конак се тегли томбола и щастливите печеливши получават различни награди.

Казват, че желанията се изпълняват, разбира се, ако достатъчно силно вярвате в това, обяснява Миленкович.

Освен "Маратона на желанията", "Авантюрата на Беси" е още една атракция с необикновено име.

По думите на директорката на Туристическа организация Бела църква Алекснадра Петрович "Авантюрата на Беси" се провежда още от 1988 година и е посветена на представителния сом Беси, който тежи повече от 100 килограма и е по-дълъг от два метра.

"Виждали са го гмуркачи в дълбочините на нашето езеро, но досега никой не е уловил този сом и в негова чест всяка година се организират състезания по спортен риболов, по плуване, гмуркане, варене на рибена чорба", казва Петрович.

Кралица Йелена, майка на кралете Милутин и Драгутин, е била жена строга на думи, блага по характер, кротка в управлението, непорочна в живота и заедно с крал Урош най-влиятелната личност в Сърбия в края на 13 век.

Особено се е грижела за девойките и младите вдовици и основала училище, в което ги просвещавала, възпитавала и учила на ръчен труд, а през по-късните си години станала монахиня и след смъртта си била погребана в своята обител - манастира Градац.

"Дните на кралица Йелена" са посветени на тази интересна историческа личност и всяка година събират голям брой посетители, казва за ТАНЮГ игуменката на манастира Ефимия. На този ден след светата литургия в утринните часове е подготвена интересна целодневна програма, която изобилства от културни събития.

Игуменката Ефимия изтъква, че този празник е изключително важен за този край, защото жителите му нямат често възможност да влизат в допир с хора на изкуството, но и заради броя на туристите, които идват на посещение. 

 

Подробности за предлаганите дестинации могат да се открият на сайта на Националната туристическа организация на Сърбия. 

 

В Serbia.Start.bg пък има информация за хотели, градове, транспорт и институции в страната.

 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:35 | 13.09.22 г.
fallback
Още от На път виж още