fallback

Лилави мексикански чушки в Балчик

Нови атракции на туристите подари за рождения си ден Университетската ботаническа градина в морското градче

10:33 | 13.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Мексикански чушлета, които естествено са люти, но пък и някак неестествено лилави и отгоре на всичко кръгли като топчета, може да се видят отскоро в Университетската ботаническа градина в Балчик.

Градинарите са насадили и единайсет вида тиквички, в лехите има и мини домати „чери“, патладжан, пипер, броколи... Зеленчуковото разнообразие е пълно.

А ако сте се чудили някога какво е пампанска трева или фестука – в Балчик ще ви обяснят. От тук, благодарение на ръководителя на Ботаническата градина Ина Манчев, цитирана от БТА, можем да поясним за втория растителен вид, че прелива от синьо-сиво до синьо-зелено.

Сред досегашните атракции в Ботаническата градина на най-голям интерес се радват бонбоненото дърво (изкушава с аромата на ром, но от плодовете му може да се приготви настойка за лечение на алкохолизъм), Книжното дърво (от кората на което в древен Китай са приготвяли най-фината хартия), сбирката от близо 1200 вида кактуси и сукуленти и др.

В парка, който е отворен за посетители от 1955 г., предстои да бъде изградена отоплителната и поливната система и ландшафтната архитектура. Инвестицията в обекта е около 500 хил. лв. и средствата са осигурени само от собствени приходи - входни такси за посетители.

Заедно с естетическата наслада посетителите на парка дълго време преживяваха и несгодите на спора между Министерството на културата и Софийския университет. Заради разправиите как да бъдат разпределяни приходите от билети за бившата резиденция на румънската кралица Мария и парка и заради безбройните съдебни дела няколко сезона туристите се редяха на две каси. Върховният административен съд вече се произнесе и върна в разпореждане на Софийския университет Ботаническата градина, но от парка не са сигурни, че окончателно е сложена точка на спора. И допълват, че „разводът“ между двете институции в съхраняването на архитектурно-парковия комплекс е недопустим.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:51 | 14.09.22 г.
fallback
Още от На път виж още