fallback

Дишай дълбоко – в Италия

Въздухът в страната е един от най-чистите в Европа

09:56 | 13.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Италия е традиционна туристическа дестинация, която може да се похвали с купища атракции – културни, природни, исторически, кулинарни. За да добавят още една към тях, още повече в условията на настоящата криза, която свива туристическите посещения по целия свят, статистическият институт в страната, случайно или не, изнесе доклад за качеството на италианския въздух.

Изводът: Въздухът в Италия е един от най-чистите в Европа. Освен това той става все по-чист, смятат изследователите, изложили подробно изводите си в документ, наречен „Екологични показатели на градовете“.

От доклада, цитиран от Итар-Тасс, става ясно, че най-чистите екологично градове са в Северна Италия и първите три места заемат Тренто, Венеция и Болоня. Следват Терни, Белуно, Равена, Модена, Новара, а в южната част на страната - Сиракуза и Масса.

Сред причините за подобряване на екоситуацията е фактът, че италианците стават все по-внимателни към разделното събиране на отпадъците и по-отговорни по отношение на водните ресурси. През 2008 г. е намаляло потреблението на вода на човек от населението в сравнение с 2007 г.

За сметка на това обаче се е увеличило потреблението на газ за битови нужди със 7,7%.

Експертите отбелязват също, че по отношение на екологията показателите в северните и южните области на Италия са много различни, като Югът значително изостава от Севера.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:47 | 13.09.22 г.
fallback
Още от На път виж още