fallback

Картина вместо пари за престой в хотел

Петзвезден хотел в Берлин приютява хора на изкуството, като ги кара да плащат престоя си не с пари, а с творбите, които създават

12:28 | 10.08.09 г.

Интересен начин за разплата са измислили хотелиери в Берлин, за да оправят сметките си с гостите - срещу нощувки в хотела посетителите могат да се разплащат с произведения на изкуството, които сами са сътворили, вместо с пари в брой. Освен картини или скулптури, творците могат да вкарват иновативни дизайнерски решения за обзавеждането на стаите или коридорите в хотела.

Предложението на петзвездния хотел Мариенбад, който се намира на Аугустщрасе – улицата с най-много картинни галерии в Берлин, важи за художници, скулптори или хора с различен поглед върху дизайна, които могат да превърнат дори интериор на сграда в произведение на изкуството.

 

Сузане Пфефер e уредничка в Института за съвременно изкуство и същевременно инициаторка на проекта. „Всеки гост на Берлин, който има нужда от подслон, е добре дошъл. Списъкът ни с желаещи да отседнат в хотела е доста голям и имаме щастието да избираме кого да приютим”, казва тя пред Guardian.

 

Името на хотела напомня филма на Ален Ресне „Миналата година в Мариенбад” от 1961, в който, в един огромен, старомодно луксозен хотел, непознат мъж се опитва да убеди омъжена жена да избяга с него. Мъжът твърди, че двамата са изживели страстна любовна връзка през предходната година в хотела Мариенбад, жената отрича да го помни, а може би иска да го забрави.

 

Първият гост на хотела бил шотландският художник Дъглас Гордън от Гласгоу, който е и лауреат на престижната британска награда за млади таланти Търнър Прайс. Той оставил своя принос с червен неонов надпис с името на хотела върху предната част на фасадата му.

 

Други посетители, Хелга и Хартмут Рауш от Франкфурт, които работят в училище за изкуства, успели да напълнят стаята си с над 400 различни творби на свои ученици. По време на престоя си в хотела, те отворили стаята си за посещения на външни лица на необичайната изложба.

 

Дело на креативен посетител е и декоративно конче от мъниста, поставено в една от стаите в хотела. „Едновременно странно и вдъхновяващо е да живееш в хотел и да преустройваш интериора”, казва Ана Янт, художничка от Бремен.

 

Писателят на фантастични романи и литературният критик Марк фон Шлегел пък организирал четене на новата си книга направо от леглото в стаята си, а гостите, които дошли да го чуят, били поканени са седят на пода, върху гардероба и пригодени за целта маси и столове.

 

Хотелът Мариенбад е отворен както за различни посетители, така и за идеите им за обзавеждане. Снимки на филми, четене на поезия, концерти на различни групи са част от събитията, които са оставили отпечатък върху стаите в хотела и са оформили интериора и атмосферата на салоните и артистичния дух на сградата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:22 | 18.08.22 г.
fallback
Още от На път виж още