fallback

Туризъм, съчетан с мода и шопинг

Някои градове по света предлагат освен забележителна архитектура и историческо наследство, и модни предизвикателства за шопинг маниаците

13:56 | 01.07.09 г.

За някои идеалната отпуска през лятото е свързана с море, плаж, слънце или планина. За други по-ценно е пътуване и нови впечатления, а трети релаксират с шопинг терапия. Има много места по света, които трябва да се видят, да се опита културният и нощният им живот, където могат да се срещнат интересни хора и да се видят чудеса на архитектурната мисъл и всичко това да се съчетае с тур по магазините, модни събития и покупки за спомен.

 

Париж – градът на „haute couture”, висшата мода, стила, романтиката и красотата. Париж символизира и красивите жени, тук е мястото, където луксозните марки на Chanel и Hermès преуспяват. Казват, че французойките отделят повече пари за козметика, отколкото за храна. Вероятно е вярно, имайки предвид че Бриджит Бардо, София Лорен, Катрин Деньов, Изабел Юпер, Симон Синьоре, Софи Марсо, Жулиет Бинош са все актриси, прославили френските жени като еталон за красота и женственост. Градът е известен и с големите си булеварди, засадени с кестени, историческите мостове и уличните музиканти, а река Сена, която разделя градът на две части, придава неповторима романтика на вечерните разходки покрай кейовете. Айфеловата кула съвсем не е единственото място, което трябва да се посети в Париж. Освен нея има редица катедрали, площади и музеи, които вдъхват история и настроение на града и оставят незабравими спомени в съзнанието на всеки гост.

 

Милано – бляскавата перла в модната корона на Италия, където златото, хубавият тен и светлите цветове са винаги на мода. Това се вижда и от бляскавите ревюта, които поставят тук дизайнери като Роберто Кавали, Донатела Версаче и Мошино. От години Милано е символ на културата и изкуството, тук е една от най-известните оперни сцени – Ла Скала, галерията на Виктор Емануил, а в сърцето на града е грандиозната катедрала Дуомо, която е една от най-високите сгради в света и строежът й е продължил цели 400 години.

 

Ню Йорк и прочутото Пето Авеню с луксозни и бутикови магазини. Тук се намира центърът на дизайнерските и модни ателиета на редица модни икони, в това число и на любимата дизайнерка на първата дама на САЩ Мишел Обама – Марина Корнейо. Градът е изключително пъстър и космополитен с милионите си жители, дошли от над 180 страни от цял свят и пренесли историята и културата със себе си. Освен моден център, в Ню Йорк е и известната улица Wall Street, на която се намират повечето финансови институции в града.

 

Лондон – градът впечатлява от години с уличната мода, която се е превърнала в символ на лондончани и стилът им. Тук се намират и редица модни училища, от които са излезли имена като Александър Маккуин, Стела Маккартни. Градът е най-големият метрополис в Европа и има символи, които не могат да бъдат сбъркани – червените двуетажни автобуси, телефонните кабини, часовниковата кула Биг Бен, мостовете над Темза, както и завладяваща атмосфера и история, която напомня за себе си от всеки ъгъл.

 

Рим – за онези, които се интересуват от архитектура и дизайн няма по-привлекателно място от старата италианска столица. Част от историческия пейзаж на града включва вила Боргезе, проектирана в английски аристократичен стил. Архитектурата на града преминава през няколко епохи на средновековието, барока и неокласицизма, а филмът на Федерико Фелини от 1960 La Dolce Vita вдъхновява и до днес модни дизайнери от Милано и Ню Йорк, когато става въпрос за прилепнали рокли без презрамки, излъчващи похот и страст.

 

Токио - столицата на модата за Изтока. Модните дизайнери, които се появиха през 80-те години в Япония, създадоха индивидуални тенденции и модни линии, които не копират запада и вдъхновяват тийнейджърите да експериментират.

 

Мадрид – столицата на Испания притежава не само историческа архитектура от Кралския дворец до Националната библиотека или сградата на Операта в града. Градът също така организира седмица на модата, привличайки дизайнери като Агата Руиз де ла Прада, известна с живописната си колекция от аксесоари и дизайнерски решения за дома.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:40 | 31.08.22 г.
fallback
Още от На път виж още