fallback

Околосветско пътешествие със слънчев самолет

Швейцарец планира да обиколи света с помощта на самолет на слънчеви батерии

17:36 | 26.06.09 г.

Швейцарецът Бертран Пикар представи днес край Цюрих прототип на самолет, захранван със слънчева енергия, с който се надява да обиколи света.

 

Самолетът HB-SIA е построен от композитни материали, за да бъде извънредно лек. Машината е с размах на крилете 61 м и тежи едва 1500 кг. Самолетът има суперефикасни слънчеви панели, батерии, мотори и перки, които му осигуряват енергия и през тъмните часове на денонощието.

 

Предстои прототипът да премине през изпитания, които да докажат, че може да лети и през нощта, съобщава BBC.

 

Бертран Пикар, който влезе в историята, като обиколи Земята без спиране с балон през 1999 г., иска с новия самолет да демонстрира потенциала на възобновяемите източници. Той се надява да прекоси с него Атлантическия океан през 2012 г.

 

Вероятно Пикар ще следва маршрут, близък до този от рекордното му пътуване с балон - от ОАЕ, през Китай, Хавайските острови, южната част на САЩ, Южна Европа и обратно до ОАЕ. Той е убеден, че самолетът може да издържи на такова пътуване без почивка, но не и пилотът. При скоростта, която развива самолетът, обиколката може да бъде направена за 20 до 25 дена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:51 | 13.09.22 г.
fallback
Още от На път виж още