fallback

Най-идиличните места за живеене в Европа

Наред с глобализацията и превръщането на границите във фиктивно понятие, промяната на местоживеенето не само вътре в една страна, но и извън нея, е алтернатива, която съблазнява

15:40 | 11.06.09 г.

Зеленината е преимущество при избора на жилище. Държавите в Европа привличат с богатата си история и културни региони. А спадът в световната икономика и курсовете на основните валути, рецесията и сривът в цените на имотите правят момента за промяна изключително подходящ.
 

При промяна на местоживеенето основен критерий е смяната на обстановката без драстична промяна в климата и времето – с които човек по-трудно свиква. Така например средната годишна температура в Милано (Италия) е 17 градуса, толкова, колкото е и в София. Там също има четири сезона, а темпераментът и горещата кръв на италианците е много близка до нашата, както и външният вид и вкусовите навици.

В духа на Италия добър избор е и Рим – място, пригодено за милионите си жители, с много зелени площи и алеи за разходки или колоездене, град, в който на всяка улица можеш да се натъкнеш на старинна разкопка. Алтернативи има и за тези, които искат да се измъкнат от градския шум и да се разходят в планина или просто сред зеленина.

Добър избор за смяна на местоживеенето е и Копенхаген в Дания, заедно с източноевропейските градове като Любляна в Словения, където апартамент в центъра на града струва около 200 000 евро, и Будапеща в Унгария. В Будапеща, мястото с второто най-старо метро в света, апартамент около 50 квадрата е на цена от 17 милиона унгарски флоринта, или 80 000 долара.

Южната ни съседка Гърция също фигурира в списъка с предпочитани места за живеене. Остров Кефалония е място, богато на исторически забележителности и природна красота. Средната годишна температура е същата като у нас, населението на острова е 37 000 души, а 70-80 квадрата апартамент там върви на цена от 220 000 евро.

Гайоле ин Кианти е малък град в западна Италия, в миналото средище на търговия и светски живот. Днес жителите му наброяват 2 333 души, а живописната природа го кара да прилича на курорт за почивка и релакс. Според американските експертите от туристически агенции и консултанти за дестинации, това е най-предпочитаното място за живеене в Европа от хората отвъд Атлантическия океан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:43 | 13.09.22 г.
fallback
Още от На път виж още