fallback

Тънкостите на занаята

Ловът и роболовът се превръщат в хоби за все повече хора у нас. Какви са техните проблеми, как се отразява кризата на бранша, какви нови технологии използват модерните рибари

10:02 | 18.06.09 г.

Почитателите на лова и риболова у нас нарастват. Това проличава от различните новосформирани сдружения, от многото посетители на изложения и панаири, организирани от представители на бранша.

 

Както на всеки друг пазар, така и тук аксесоарите се развиват, излизат нови технологии и улеснения за риболовци и ловци. С тяхна помощ процесът на улов става по-лесен и приятен, но липсата на санкции за нарушителите и бракониерите притеснява сериозно любителите на двата спорта.

 

Както сподели пред Investor Style вносител на едни от най-добрите японски принадлежности за риболов на българския пазар, запалените риболовци се отдръпват от качествените такъми, защото не виждат смисъл да хвърлят пари за скъпо оборудване, след като преди тях някой е изловил рибата във водоема с мрежа. Това спира развитието на пазара за въдици, макари и корди, тъй като риболовът у нас все още не се възприема от хората като спорт, в който е важно участието и процеса на улова, а трофеят се пуска във водата след щастлива снимка.

 

А подобрения и технологии в областта не липсват – от сензори за морски риболов, които се спускат на морското дъно и разпознават от цели пасажи до една рибка, определят големината й по размера на мехура и разстоянието й до лодката; разновидности на воблери (изкуствена примамка имитация на риба, която в най-новите си варианти представлява три или четири скачени орнамента, които осигуряват подвижността и имитират първичните движения на рибата във вода); платформи, които побират в себе си място за стръв, поставки за въдици, шкафчета за такъми и всичко това комплектовано така, че да има място са сядане; сензори за нощно виждане и лазерни мерници за ловците; дишащи водонепропускаеми екипировки; техника на изработка на ловно оръжие на принципа на праволинейно движещ се затвор с къс ход, който спестява време на ловеца за презареждане и не го отклонява от целта му.

 

Както във всяка друга област, така и тук качеството има своята цена. Проучване на Investor Style обаче показа, че кризата оказва влияние и върху риболовния бизнес. Тази година производители и дистрибутори забелязват, че почитателите на този спорт не събират принадлежностите си от една марка, не държат и да се снабдяват с пълен комплект такъми.

 

Вносители на по-големи и скъпи производители на въдици, макари и корди дори отбелязват около 50% спад в продажбите си за миналата година.

 

Търговците на ловно оръжие също усещат намалялата покупателна способност на клиентите си. И докато пушките, пистолетите и студеното оръжие са чисто мъжка област, то жените наблягат повече на лъкове и арбалети.

 

За да се усети чувството на амазонките, някои магазини предлагат за дамите демонстрация с инструктор, разяснение и пробна стрелба. А за любителите на уникални и стилни оръжия, услугата е индивидуално гравиране на приклад или ложа, изработка със сребърни орнаменти или уникални графики.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:42 | 12.09.22 г.
fallback
Още от На път виж още