fallback

Mobile World Congress - златната мина за туристическата индустрия в Барселона

Близо 100 хил. души посещават града по време на събитието

21:19 | 22.02.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Majestic, луксозен хотел в Барселона, увеличава цените на нощувките си с две трети, докато делегати, сред които основателят на Facebook Марк Зукърбърг се събират във втория най-голям испански град по повод годишния Mobile World Congress, пише Bloomberg.

"Това е най-голямата седмица от годината за хотелиерите“, твърди Сантяго Мартин, мениджър комуникации в Majestic Hotel Group. Хотелът, който обикновено иска 300 евро за нощувка в стандартна стая, сега таксува по 500 евро за същата услуга. Същевременно събирането на мобилната индустрия привлича близо 100 000 посетители в Барселона, посочва Мартин.

Туризмът в Барселона и конферентната индустрия са истинска златна мина за хотелиерите на фона на забавянето на икономическия растеж, докато местните власти се опитват да ограничат броя на посетителите във втория най-голям град в Испания. Кметът Ада Колау, която беше избрана миналата година, замрази лицензите на част от новите хотели за година в опит да ограничи потока от хора, които посещават града.

„Барселона не може да спре създаването на хотелски стаи заради търсенето, породено от нейния чар, климат и броя на конференциите, на които е домакин“, твърди Мигел Васкес, партньор в базирана в Мадрид консултантската фирма за недвижими имоти и хотели Irea. “Сегашните собственици на хотели са много щастливи от мораториума и седят върху истински съкровища“.

В интервю за вестник El Pais миналата година Колау заяви, че Барселона трябва да работи, за да спре отварянето на нови хотели, което ще предотврати заливането на града от туристи, тъй като ситуацията в Стария град вече е излязла извън контрол. По думите ѝ градът ще трябва да ограничи броя на туристическите стаи, „ако не иска да бъде като Венеция“.

Броят на международните туристи, посещаващи Каталония, регионът, в който главен град е Барселона, почти се е удвоил от 2001 г. насам, достигайки 17,4 млн. миналата година според Националния статистически институт на Испания.

Хотелите в крайбрежния град, известен с архитектурата на Гауди, плажовете си и едноименния футболен клуб, са се  радвали на средно 76% запълване на легловата база миналата година, сочат данни на STR Global.

"Когато предлагането не среща търсенето, има тенденция за покачване на цените“, твърди Клементе. „Нямаме планове да продаваме – нашите хотели се справят много добре.“

Миналата година Mobile World Congress привлече повече от 94 000 посетители от 200 страни. Над 3 800 журналисти отразяваха събитието, в което се включиха 2 200 компании. Сред ключовите участници са изпълнителният директор на Facebook Марк Зукърбърг, този на Vodafone – Виторио Колао, както и изпълнителният директор на Ford Motor Марк Филдс.

Част от най-популярните хотели в Барселона, сред които Arts и W Barcelona, твърдят, че са напълно резервирани за цялата седмица. Приходите от стая достигат 97 евро на нощувка в Барселона според STR Global. За сравнение средната сума в Европа е 80 евро, а тази в Мадрид – 65 евро.

Всичко по-интересно от тазгодишния Mobile World Congress можете да следите тук. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:50 | 13.09.22 г.
fallback
Още от На път виж още