fallback

"Междузвездни войни" привлича туристи на ирландски остров

Феновете на филмовата поредица са любопитни да чуят истории от снимките на филма, които местните жители са готови да разкажат

18:08 | 06.01.16 г.

На премиерата на „Междузвездни войни: Силата се пробужда“ в Дъблин киносалонът избухна в аплодисменти, когато на екрана се появи ирландският остров Скелиг Майкъл. Сега страната иска светът да открие острова и да го опознае, пише Bloomberg.

Туристическото бюро в Ирландия е говорило с продуцента на филма, Lucasfilm, да направи кратък промоционален клип, в който режисьорът Джей Джей Ейбрамс обсъжда защо е избрал да снима именно на Скелиг Майкъл.

„Не мога да повярвам, че ни позволиха да снимаме там“, посочва той за острова, на който има руини от манастир, изграден от монаси в миналото.

Местните жители вече са получили множество запитвания от феновете на филма дали могат да останат в Портмаги, селото, в което е спал екипът, докато са текли снимките. Джерард Кенеди, който управлява къщата за гости Moorings и заведението Bridge Bar, предлага пакет от две нощувки за феновете на „Междузвездни войни“, като всичко това е на стойност 149 евро. В рамките му влиза и тениска на лентата, както и „вътрешни истории“ от снимките.

Кенеди твърди, че очаква „значително развитие“ на бизнеса благодарение на филма и на множеството посетители, които ще посетят острова.

„Когато дойдат, ще говорят само за „Междузвездни войни“, коментира той. „Когато си тръгнат, ще разказват само за Скелиг и за манастира“.

Успехът на лентата на Disney може да донесе и известни проблеми на мястото, тъй като лодките могат да посещават острова само в периода от май до октомври. И преди излизането на филма опашките за плаванията бяха големи, посочва Кенеди.

Същевременно туризмът в Ирландия нараства, отчасти благодарение на отслабването на еврото спрямо долара. Пътуванията от Северна Америка до Ирландия нараснаха с около 15% през първите 11 месеца на 2015 г. спрямо същия период година по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:55 | 10.09.22 г.
fallback
Още от На път виж още