fallback

Каракас е най-скъпият град за чужденци

Предишният лидер в класацията - Токио, е спаднал до 10-та позиция

16:51 | 05.12.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор

Столицата на Венецуела – Каракас, изпревари Токио и вече е най-скъпият град за чужденците, които работят и живеят там, според класацията на консултантската компания ECA, цитирана от CNBC.

Градът оглавява подреждането за първи път. Скокът на позициите му в класацията (от седма до първа позиция) се дължи на резкия ръст на инфлацията. Цените на стоките и услугите, които се ползват от чужденци, са нараснали с 60 на сто, сочат данните на компанията.

Венецуела е една от страните с най-висока инфлация в света заради държавния контрол върху цените и валутните курсове. Това поражда дефицити от стоки, което се отразява и на цените на вноса.

В проучването се сравняват цените на потребителските стоки и услуги в 440 градове по света, включително цените на хранителните продукти, алкохолни напитки, тютюн и тютюневи изделия, облекло, ресторанти и т. н.

От класацията са изключени наемите, таксите за училищата, за комуналните услуги и покупката на автомобили, тъй като обикновено работодателите компенсират служителите си чужденци за тези разходи.

Столицата на Ангола – Луанда, заема второто място в класацията. Цените на вносните стоки там са нараснали значително заради високите мита и данъци, както и монополизираните вериги за доставка, свързани с членовете на политическия елит.

На трета позиция е столицата на Норвегия – Осло, следвана от Джуба (Южен Судан) и Ставангер (отново Норвегия). Следващите места са за швейцарските градове Цюрих, Женева, Берн и Базел.

Предишният лидер в класацията – Токио, е паднал до 10-то място, но остава най-скъпият град за чужденци в Азия.

В топ 50 попадат още Шанхай – на 18-то място, Хонконг – на 28-мо място, Сингапур – 30-то място, Сидни – 31-во място, и Манхатън в Ню Йорк – 33-то място.

Същевременно най-евтиният град за чужденците е Масеру – столицата на Лесото. Тази година местната валута се срина с 23% срещу долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:30 | 30.08.22 г.
fallback
Още от На път виж още