fallback

Кой иска в Северна Корея за Коледа?

Китайска туристическа агенция предлага уникалната дестинация

11:23 | 04.10.13 г.
Автор - снимка
Редактор

"Кой е най-скъпият Ви коледен спомен? Плетен пуловер, прегоряло брюкселско зеле и семейни скандали? Време е  да опитате Коледа в Северна Корея!" Това е рекламата на Taedong Travel - китайска туристическа агенция, която предлага уникална дестинация: "първата възможност да прекарате Коледа в Северна Корея". Малката диктаторска държава отдавна не позволява туристите да я посещават по Коледа. Срещу малко над 1000 долара плюс такси за онези, които предпочитат индивидуална стая или пък допълнителни пътувания, межународните посетители тръгват от Дандун в Китай с влак и прекарват пет дни и четири нощи в столицата Пхенян.

"Ще Ви посети ли Дядо Коледа, ще има ли пуйка, подправена с женшен или пък познатите коледни песни?", пише в рекламния имейл. "Как точно се празнува Коледа в Северна Корея? Никой не знае. Никой турист досега не е имал право да бъде в страната по това време на годината".

Преди да се запишат за екскурзията, кандидат-туристите трябва да имат предвид, че Северна Корея е сред най-враждебно настроените към християните страни в света, според Американската комисия за междунарони религиозни свободи. Смята се, че там хиляди християни и хора с друга религия са затворени в работнически лагери. Правителството ги възприема като свои врагове и редовно извършва арести, мъчения и дори убийства на християни. Най-малко един християнин е бил публично екзекутиран заради разпространение на Библията. Чужди мисионери твърдят, че са били жестоко бити и сексуално тормозени в страната. През април американският мисионер Кенет Бей бе осъден на 15 години тежък физически труд. Ако оставим всичко това настрана, "Северна Корея е най-безопасната страна в света", твърди Емили Циу, която работи за Taedong Travel. "Ако искате да празнувате Коледа там, сте добре дошли. Ние сме просто туристи пътешественици - не сме журналисти или войници, така че сме в безопасност", допълва тя. Циу твърди, че за екскурзията вече са се записали 15 души от Великобритания, Германия, Франция, САЩ и други държави. Въпреки че севернокорейците не празнуват Коледа, посетителите вероятно ще станат свидетели на големи тържества: 24 декември е рожденият ден на "свещената майка на революцията" на Северна Корея - Ким Чен Сук, съпруга на първия лидер и майка на покойния Ким Чен Ир.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:13 | 06.09.22 г.
fallback
Още от На път виж още