fallback

Реал Мадрид се отказа от строителството на тематичен футболен курорт в ОАЕ

Футболният клуб обяви проекта за стадион с 10 хил. места, пристанище за яхти, жилищни и търговски имоти, футболна академия и петзвезден хотел през 2012 г.

15:31 | 23.09.13 г. 1

Реал Мадрид се отказва от плановете си за изграждане на тематичен футболен курорт за 1 млрд. долара в Обединените арабски емирства (ОАЕ), предаде Bloomberg.

Причината е отмененият лицензионен договор с организатора на проекта - базираната в Люксембург RAK Marjan Island Football, която е престанала да предоставя дължимите плащания навреме и "не е осигурила гаранции", съобщават от испанския футболен клуб.

Проектът бе обявен през април 2012 г. Предвиждаше се изграждането на стадион с 10 хил. места, пристанище за яхти, жилищни и търговски имоти, футболна академия и петзвезден хотел с 450 стаи върху изкуствения остров Марджан.

Строителите на проекта очакваха да привличат по около 1 млн. посетители годишно в Рас ал-Хайм. Емирството, което има слаборазвита инфраструктура в сравнение с по-големите си съседи Дубай и Абу Даби, е посрещнало 835 хил. посетители през 2011 г. в сравнение с 9,3 млн. души в Дубай.

Отмяната на проекта е поредното спортно разочарование за остров Марджан. През 2009 г. правителството се договори да построи съоръжения за отборите и спонсорите на America's Cup в замяна на рекламата, която би донесло на емирството най-старото и най-престижно състезание по ветроходство в света. Съревнованието обаче така и не се проведе на острова, след като съдия в Ню Йорк постанови, че състезанията между ноември и май трябва да се провеждат в южното полукълбо.

Световното първенство по футбол ще се проведе в района на Персийския залив за първи път през 2022 г., след като Катар спечели правото да бъде домакин на събитието. Планът обаче среща редица проблеми и несигурност на фона на опитите на FIFA да премести шампионата от летния в зимния сезон, когато температурите в Катар могат да достигнат 50 градуса по Целзий.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:57 | 08.09.22 г.
fallback
Още от На път виж още