fallback

Осло е най-скъпият град в света за имигрантите

Токио, който беше лидер в предишните класации, е пропаднал до 6-то място

14:43 | 20.06.13 г.

Осло е най-скъпият град в света за живеене за имигрантите, според излизащият веднъж на две години доклад на консултантската компания ECA International, цитиран от онлайн изданието The Move Channel.

Норвежката столица измества от водещата позиция Токио, който се нарежда на 6-о място в тазгодишната класация. Втората позиция е за столицата на Ангола - Луанда, където стоките и услугите за имигранти се продават със сериозна надценка. По-скъпи от Токио са и Ставангер (Норвегия), Джуба (Южен Судан) и Москва (Русия).

Сидни продължава да е най-скъпото място в Австралия. Градът се нарежда 17-и в класацията, следван от Канбера (23), Пърт (27), Мелбърн (28), Аделаида (20), Даруин (34) и Бризбейн (35). През последните години обаче всички тези градове пропадат в глобалната класация. Причината е забавянето на австралийската икономика и отслабването на местната валута спрямо останалите основни валути, коментират експерти.

Именно валутата е и основната причина за водещата позиция на Осло в тазгодишния списък. Кризата в еврозоната продължава да тегне над повечето страни в Европа, а в резултат на слабото евро и ниската инфлация спрямо други региони разходите за живот в други европейски градове се понижават.

Норвежката крона обаче продължава да е силна, също като икономиката на страната. Не случайно скандинавските инвеститори напоследък засилват активността си на пазарите на имоти в други държави, като все по-често сключват сделки в страни като Испания, където има достатъчен избор от подценени активи.

Освен това Норвегия има репутация на държава с високо качество и стандарт на живот, като се конкурира се с Канада и Австралия.

Най-сериозен спад в класацията записват градовете във Великобритания. Централен Лондон например е пропаднал с 21 позиции по-долу спрямо предходния доклад и в момента заема 87-о място най-вече поради обезценяването на лирата спрямо останалите водещи валути.

В Азия най-скъпи продължават да са градовете в Япония. Сеул също попада в този списък, като се изкачва от 7-о на 3-о място за Азия (и от 29-о на 14-о в глобален мащаб).

Пекин (24-о място), Шанхай (26-о), Сингапур (36-о) и Хонконг (38-о) попълват списъка на 10-те най-скъпи локации в Азия.

Въпреки че пада в класацията до 33-о място, Каракас продължава да е най-скъпият град за международни служители в Северна и Южна Америка. Следват Манхатън и Ванкувър съответно на 43-о и 51-о място.

4 от 20-те най-скъпи места за работещи имигранти в света са в Африка, а същевременно Дърбан и Кейптаун в ЮАР са сред най-евтините - съответно на 253-о и 251-о място.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:22 | 29.08.22 г.
fallback
Още от На път виж още