fallback

Париж потъва в мрак

Търговците и публичните сгради ще гасят светлините през нощта, за да се пести енергия

08:45 | 07.12.12 г. 1

Градът на светлината угасва. След като забрани осветяването на музеи, църкви и дори на Айфеловата кула, френското правителство ще задължи магазините и обществените сгради в Париж да изключват осветлението от 1 до 7 часа сутринта.

Новите мерки ще влязат в сила през юли, пише BusinessWeek.

Предложението е направено от министъра на околната среда на Франция Делфин Бато. Според нея това е ход към спестяването на енергия, съкращаването на разходи и „отрезвяването“.

Собствениците на магазини в Париж обаче се притесняват от новите мерки, защото биха потопили града в мрак и биха намалили атрактивността му като туристическа дестинация в сравнение с Лондон и Берлин например.

„Превръщаме се в музей – заспиваме след залез слънце“, коментира Клод Бул, ръководител на асоциацията на търговците от централната част на френската столица.

Франция е страната с най-много посещения на чужденци – през 2011 година страната е била посетена от 81,4 млн. души, като 8,5 млн. от тях са прекарали поне по една нощ в парижките хотели. В брошурите често има разкази за късните разходки из града и живописните нощни гледки.

Кампанията за изгасяне на светлините бе започната от предходния президент на Франция Никола Саркози и е част от плана на Европейския съюз за увеличаване на енергийната ефективност с 20 на сто до 2020 година.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:18 | 12.09.22 г.
fallback
Още от На път виж още