fallback

Карнавал на дявола в Боливия

Маска и костюм за празника струват 300-400 долара – еквивалент на няколко средномесечни заплати за страната

17:00 | 02.03.11 г.

Неотдавна, в края на януари тази година, в Перник се проведе пищният маскарад „Сурва“, по време на който из улиците на града дефилират хора, преоблечени в необичайни премени - кукери, кукове, сурвакари, старци, бабугери, джамалари, камилари и др. Българският вариант на езическия ритуал за прогонване на злото не е обаче единственият по рода си. И докато у нас борим лошите сили със страшни маски, то в Оруро, Боливия, организират карнавал на дявола.

Карнавалът едва ли може да се мери по мащабите си с този в Рио де Жанейро, но е най-посещаваният в Андите, съобщава ФП. Тази година 300 хил. души ще честват празника в Оруро, който е наполовина езически, наполовина религиозен.

От месеци бъдещи участници в карнавала танцуват и пеят по време на репетициите на големия площад в града. Екстравагантна маска и костюм, с които се дегизират участниците на празника, струват по 300, 400 и повече долара - еквивалентът на няколкомесечната заплата в южноамериканската държава.

Карнавалът започва на трети март, когато между 20 и 30 хиляди участници ще танцуват по улиците в Оруро. Кралят на карнавала е дяволът, чийто образ е вдъхновен от Сатаната в католическата религия и от демона на Андите Супай, който живее под земята.

Неотдавна в града отвори врати и музей, посветен на дявола.

Специално място в карнавала е отредено на танца диаблада, посветен на борбата между доброто и злото.

През 2008 г. карнавалът в Оруро бе включен в списъка на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство на човечеството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:26 | 12.09.22 г.
fallback
Още от На път виж още