fallback

Руснаци строят космически хотел до 2016 година

Станцията ще може да се ползва и от частни компании за изследване на космоса

16:05 | 30.09.10 г.

Комфортен космически хотел, предимно за космически туристи, ще бъде открит на орбита до началото на 2016 г., обяви Сергей Костенко, директор на руската компания "Орбитал текнолоджис", съобщи АФП. Първият модул ще е с обем 20 куб. метра и ще има четири кабини.

Той ще може да приеме до седем души. Предназначен е за туристи, но ще може да се използва и от частни компании за изследвания в космоса.

Туристите ще бъдат транспортирани с космическите кораби "Союз", а доставките ще се правят с товарния кораб "Прогрес".

Самият хотел ще се нарича Търговска космическа станция. Неговият интериор няма да прилича на Международната космическа станция. Той ще бъде по-удобен, а за наблюдаване на Земята са предвидени големи люкове.

Досега за космически туризъм се използва единствено Международната космическа станция.

Проектът се разработва заедно с руската компания "Енергия". Той ще бъде финансиран от руски и американски инвеститори.

Руският космически хотел съвсем не е първият по рода си. Очаква се през 2012 година врати да отвори мулти-милиарден проект на базираната в Барселона архитектурна фирма The Galactic Suite Ltd (Галактик Сют). Миналата година фирмата обяви, че престоят в хотела ще струва 3 млн. евро за тридневна почивка, а към цената е включено и осем седмично обучение за полета и престоя в космоса, което ще се проведе на тропически остров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:41 | 06.09.22 г.
fallback
Още от На път виж още