fallback

Най-изгодните летищни магазини – в Лондон за парфюми, в Рим за всичко останало

На Хийтроу цифров фотоапарат струва 327 евро, докато на летищата в Париж и Лион се продава срещу 168 евро

15:11 | 20.08.10 г.
Автор - снимка
Създател

Ако искате дизайнерска чанта, по-добре не я търсете на Острова, а в Рим. Снимка: Летище Гетуик

Сред най-натоварените европейски летища тези в Рим са поставени на първо място по най-добри оферти на летищните магазини, показва проучване на Европейския център за изследвания в търговията на дребно, цитирано от EUbusiness.

Следват летищните магазини във Франкфурт и Берлин, въпреки че за определен тип продукти, като чанти, парфюми и напитки, най-добрите локации за пазаруване много варират.

В изследването се дава пример с чантата “Hobo” на Dolce&Gabbana, която може да бъде закупена за 850 евро от летищен магазин в Рим, а цената й на лондонския Хийтроу се равнява на 1245 евро.

На Хийтроу обаче, както и на друго британско летище – Гетуик, могат да се намерят най-евтините парфюми сред предложенията на всички магазини на натоварените европейски аеропортове. Там според сайта за онлайн пазаруване Kelkoo са по-изгодни още цигарите и алкохолът.

Друг посочен пример за наблюдаваните ценови различия е цифровият фотоапарат FZ38 на Panasonic. На Хийтроу той струва 327 евро, докато в Париж и Лион се продава срещу 168 евро.

Докладът включва 10 летища във Великобритания, Германия, Франция, Италия и Испания, през които минава 80% от европейския пътнически въздушен трафик. Сравняват се цените на кошница от 22 продукта – от цигари до скъпа електроника, като средната обща стойност на всички включени стоки е 3193 евро.

Безмитното пазаруване в ЕС беше спряно през 1999 г. за пътуващите в рамките на Общността, но купувачите в летищните магазини все пак се ползват от по-ниски цени спрямо магазините на дребно в съответните страни, като средната „отстъпка“ от някои данъци върху покупката е 6,2% за изследваните летища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:23 | 14.09.22 г.
fallback
Още от На път виж още