fallback

Учени не намериха венецианци във Венеция

Ако отивате в островния град с надеждата да срещнете местни хора и да усетите духа на романтиката, по-добре забравете за истинските венецианци

16:38 | 28.07.10 г.

Изследване на ДНК-то на хората, живеещи във Венеция от поколения, проведено от американски учени, показа, че не съществуват местни жители на островния град, съобщава италианската информационна агенция ANSA.

Според Фабио Карера, представител на Политехническия институт Уорчестър в щата Масачузетс, учените не могли да открият и един фрагмент от ДНК, който да е характерен или уникален за местните жители на Венеция.

Карера смята, че това е свързано с историческата роля на Венеция – град, който винаги е бил център на смесване на културите на Изтока и Запада. Проучването показва, че две трети от венецианците имат генетичен код, характерен за средния европеец. Най-голямо представителство на генетичен материал във Венеция има от северната част на Италия, в по-малка степен са представени Централна Италия, страните на Балканите и Азия.

Тестовете и ДНК анализите учените са направили на венецианците през ноември 2009 г. До проучването са допускани само мъже, чиито баби и дядовци са родени в града.

Експериментът се провел под надслов "Смърт във Венеция", чийто замисъл бил да представлява хумористичен отговор на проучване, което показва бързото намаляване на населението на града. През 50-те години на миналия век в островния оазис на романтиката, съставен от над 118 острова, имало близо 300 хиляди местни жители.

Последните проучвания показали обаче, че броят им е намалял драстично до 60 хиляди. Според американското издание Newsweek до 2030 г. на островния град няма да остане нито един венецианец, чиито корени са от там.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:47 | 12.09.22 г.
fallback
Още от На път виж още