fallback

Самолетни билети за правостоящи срещу £8?

Офертата може да е факт след две години, ако ирландската Ryanair осъществи плановете си

16:48 | 01.07.10 г. 3

Билет за самолет срещу 8 паунда? Това може да стане напълно валидна оферта, ако се приеме идеята на ирландската авиокомпания Ryanair да започне да продава в самолетите си места за правостоящи.

Плановете на нискотарифния превозвач е този тип билети да струват именно до 8 паунда, като е възможно цената да е дори по-ниска. Според публикации в британската преса, цитиращи шефа на компанията Майкъл Олиъри, билетите може да се продават и срещу 4 паунда.

Революция в авиотранспорта

Това би представлявало добра възможност за тези, които не могат да си позволят да плащат за сравнително скъпия авиотранспорт, пък било то и с нискотарифен превозвач.

Компанията смята правостоящите да са отделени от останалите – в задната част на самолета, където да бъде приспособена зона с „вертикални места“. Тоест, макар и прави, пътниците биха разполагали с обособено за тях пространство, което би следвало да не напускат по време на излитане, кацане и турбуленция.

Друго предвиждано нововъведение от Ryanair предполага всъщност придвижването в самолета да бъде съвсем ограничено, като ще се стимулира неизползването на тоалетната на борда на самолета. Желаещите да използват тоалетната ще заплащат определена сума чрез специален автомат с монети.

Втората идея със сигурност ще срещне неодобрението на пътниците, но за момента тя изглежда по-лесно осъществима, докато първата може и да претърпи провал. Причината се крие в това, че Гражданската авиационна администрация засега не одобрява подобни реорганизации на борда на самолета поради съображения за сигурност.

„Според закона за авиацията хората трябва да са с поставени колани при излитане и кацане, така че няма как да не са заели седящи места. Не знам как господин Олиъри ще заобиколи това. По време на турбуленция пътниците също трябва да са с колани“, казват от авиослужбата, цитирани от вестник Telegraph.

Да не подценяваме иновациите

Ирландската компания може и да преодолее този проблем, поне ако се съди по примерни изображения на местата за правостоящи, които са публикувани в някои британски вестници. Въпреки че няма да разполагат с отделна седалка, пътниците, пътуващи в най-нискобюджетната класа, всъщност ще имат предпазни колани. Предвидено е те да се захващат към специална вертикална конструкция, подобна на облегалката на седящите места, на която пътникът опира гръб по време на полета.

Според Telegraph тестове за безопасност на новата система на настаняване ще бъдат проведени през следващата година. Guardian пък съобщава, че ако всичко върви добре, евтините самолетни билети ще започнат да се продават най-рано след две години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:00 | 13.09.22 г.
fallback
Още от На път виж още