fallback

Полиране на обувки с шампанско предлагат в Маракеш

Маракеш беше място за хипита – време е за промяна. Кралят иска да го направи луксозна дестинация...

14:14 | 30.06.10 г.

Източник: Royal Mansour

Кралят на Мароко сам сервира ментов сироп в бара на новия си хотел зад стените на Медина.

Колко лед и бърбън слага в коктейлите крал Мохамед VI остава загадка, както и цената на почти всички разкошни допълнителни удобства и екстри, които хотелът предлага на гостите срещу 1 500 до 35 хил. евро за нощувка в райския дворец Royal Mansour.

"Това, че хотелът е собственост на крал, променя всичко“, казва директорът на отдел продажби на Royal Mansour Карим Фери Фаси, разбърквайки със сламка коктейла си.

"Тук и най-малкото провинение стига до краля“, казва 38-годишният мароканец пред Bloomberg. "Това е неговият дом. Няма ограничения на бюджета и никой няма идея какви са разходите на краля. Но мога да ви кажа, че сумата е голяма. И то ужасно голяма“.

Според Фаси царят възнамерява да не пести разходи за гарантиране елегантността на покоите, в които ще отсядат директорът на Международния валутен фонд Доминик Щраус Кан, дизайнерката Палома Пикасо и инвестиционният банкер Дитрих Бекер, партньор в Perella Weinberg Partners LP в Лондон.

Директорът продажби обяснява, че по време на кризата са намалили разходите за лукса, за да могат да посрещнат ипотечните си плащания и да се освободят от финансовите си проблеми.

„При нас няма промоции от типа „плащаш 5, получаваш 7 нощувки“, обяснява Фаси. „Когато отвориш вратите пред човек, който не може да си позволи престоя при нас, губиш качеството. Богатите не се смесват с бедните и ние няма да позволим тълпи от хора да влязат при нас“.

Най-накрая един хотел, който да прави разлика между милионери и милиардери

„Макар че няма да е много честно да наречем Royal Mansour хотел“, казва директорът за екстравагантната крепост, разположена зад 3-метрова оранжева стена с врати, тежащи 2,5 тона, направени от дърво и облицовани със скулптуриран бронз.

„За мен луксът е да полираш обувките си с шампанско, а икономът да знае как да сгъне копринената ти кърпичка и къде да я постави в чекмеджето или куфара.

Как започва всичко

Преди пет години крал Мохамед VI решава, че иска да привлече 10 милиона туристи в Маракеш до 2010 г. Той събира най-добрите дърводелци, строители, дизайнери и занаятчии и им възлага построяването на имение върху останките на общински плувен басейн зад стените на Медина, в което да кани гостите си.

„Няма официално откриване. Нашата философия е думата от уста на уста. И никаква реклама. Маракеш беше място за хипита – време е за промяна. Кралят иска да го направи луксозна дестинация“, обяснява Фаси.

Само ако маслиновите дръвчета можеха да говорят... Най-младото в градината на Royal Mansour е на 300 години, най-старото – на почти хилядолетие. Натискането на едно копче в библиотеката дели гостите от превръщането й в обсерватория с отворен покрив и модерен телескоп.

„Мислехме да вземем Rolls-Royce и Maybach, но решихме да се спрем на елегантната простота и избрахме Mercedes-Benz E-600. Ако гостът желае, мога да го взема и с Harley-Davidson Road King Classic”, казва Фаси относно автопарка на хотела.

Всеки крал има помощник зад себе си. В Royal Mansour това е генералният мениджър Жан-Пиер Шаумар, който започва кариерата си на 14-годишна възраст като пиколо в парижкия Ritz. Днес, 56 години по-късно, той вече е известен като един от най-добрите хотелиери в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:25 | 12.09.22 г.
fallback
Още от На път виж още