fallback

Токио е най-скъпият град за чужденци

В класацията не попада нито един град от Северна Америка заради рязкото поевтиняване на долара

17:17 | 14.06.10 г.

Кметството в Токио

Токио е най-скъпият град в света за чужденците през 2010 г. основно заради нестабилността на валутния курс, породена от икономическа криза. Това сочат обявените на 14 юни резултати от годишното проучване на британската консултантска компания ECA, цитирана от АФП.

Голямата изненада тази година е изпадането на Лондон от първите 50 в тазгодишната класация. Градът дълго време бе сред най-скъпите столици.

Според проучването, направено преди рязкото поевтиняване на еврото и понижението на цените на потребителските стоки и услуги (жилище, храни, транспорт, облекло, почивка и т.н.) в 400 столици на света, Токио и норвежката столица Осло са най-скъпите в света.

Луанда в Ангола, бивш лидер в класацията, е спаднала на трето място, а Париж е на шесто.

Три японски града - Нагоя, която е на четвърто място, Йокохама – на 5-о, и Кобе на 7-о място са сред първите 10. Нито един американския град не фигурира в първите 25 и Ню Йорк се класира едва на 48-о място.

"Рязкото поевтиняване на долара доведе до лек спад на разходите за живот в повечето градове в Северна Америка", обясняват експертите.

"Слабите позиции на британската лира предизвикаха понижение на цените за посетителите във Великобритания", отбелязват авторите на проучването.

Пет африкански града влизат в първите 25 тази година и освен Луанда това са столицата на Габон - Либревил (13), Абиджан (17) в (Кот д'Ивоар, Абуджа (18) в Нигерия и Киншаса (23) в Демократична република Конго. Освен Абиджан останалите четири африкански метрополии са в райони, които произвеждат и изнасят петрол.

Москва, която също беше на челните места по висок стандарт на живот, в тазгодишната класация попада на 15-то място, Атина е в дъното на първата 50-ица. Страсбург е на 32-о място, а Лион - на 42-о.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:58 | 13.09.22 г.
fallback
Още от На път виж още