fallback

Тайната на Китайската стена е разкрита

Здравината на едно от чудесата на света се дължи на оризовата каша, която е служила за спояване на каменните блокове

11:24 | 01.06.10 г. 2

Китайски учени са научили тайната за силата и издръжливостта на Великата стена. Екип от химици открили, че съставът на сместа, която скрепява елементите на каменната постройка, е направен от лепкав ориз и овесена каша.

Според университетския преподавател от провинцията Чженцян работниците, които са построили Великата стена по време на династията Мин, са приготвяли разтвора за свързване на каменните блокове от варен ориз и гасена вар – стандартна смес тогава при строителството. Използването на ориз и овесена каша по това време било доста прогресивен и новаторски подход.

Тайната на сместа, която е участвала в изграждането на Великата стена, е една специална комбинация от органични и неорганични вещества, обединени в сместа. Когато се комбинират амилопектинът на ориз, както и калциевият карбонат на варта, създават вещество, което има изключително висока механична якост, допълва професорът пред The Daily Telegraph. На участъците земя, където са попадали части от сместа, не е пониквала дори трева.

„Тестото“, което строителите на Великата китайска стена умесвали за строежа, служело и за храна на работниците. Здравата смес се използвала и за строителството на гробници и храмови комплекси на тогавашната династия Мин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:07 | 13.09.22 г.
fallback
Още от На път виж още