fallback

По стъпките на Че Гевара

Властите в Латинска Америка са решили да направят историческа възстановка на пътя, който е превърнал 20-годишния студент в революционер

11:20 | 28.05.10 г.

Актьорът Бенисио Дел Торо в ролята на Ернесто Че Гевара

Властите в Аржентина, Куба и Боливия са решили да обединят усилията си и да изградят туристически маршрут, който ще позволи на онези, които се възхищават на дейността на Гевара, да изминат стъпките на студента по медицина по пътя му към създаване на революционната дейност в Куба.

 

През голяма част от живота си Ернесто Че Гевара се е борил срещу капиталистическия елит и е пробуждал революционната дейност в Латинска Америка за сваляне на пропитата с корупция и несправедливост власт. След смъртта името му вдъхновява тези народи да изградят туристически атракцион, свързан с неговите преходи из страните им – пътят обхваща три държави и носи името “Caminos del Che” (Пътят на Че).

Заместник министърът по туризма в Боливия, Марко Антонио Передо съобщи пред АП, че международната историческа възстановка ще включва градът, в който революционерът е бил роден, местата, където се е бил за идеите си и е умрял.

Властите в Латинска Америка споделят, че са горди с известността на своя сънародник, който покори света неотдавна с лика си, отпечатан на милиони тениски.

„Бихме искали обаче да защитим славата на този човек – той не е продукт за продажба и за такава евтина слава“, казва Диего Конка, който координира изграждането на историческата пътека в Аржентина. „Пътуването му го е променило напълно като човек. Според нас ако туристите се решат да изминат пътя му те също могат да преживеят трансформация и да открият много неща за себе си.“

Част от пътя е родното място на Гевара – Росарио, семейната плантация с чай мате в Мисионес и редица други места, през които младият студент е преминал с мотоциклета си и е затвърдил убежденията си като революционер.

Гевара заминава за Куба през 1956г., където участва в сражения с братята Кастро. По-късно повежда малка дружина в Боливия, където през 1967г. е заловен и убит.

Пътят в Боливия води през джунглата в Хигера, градът, където е бил убит, както и през Вале Гранде – там, където е бил погребан с още шест свои съмишленици. През 1997г. телата им са ексхумирани и пренесени в Куба.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:00 | 14.09.22 г.
fallback
Още от На път виж още