fallback

Рим похарчи 20 млн. евро за Колизеума

Епохалният проект ще позволи на туристите да надникнат в дългите тунели на арената

12:05 | 27.05.10 г. 1

В близко бъдеще гражданите и гостите на Рим ще имат възможност да разгледат подземията на Колизеума, съобщи АП. Там гладиаторите са се готвели за предстоящите битки, а лъвовете, биковете и тигрите са обикаляли в клетките, преди да ги пуснат на арената.

Няколкомесечни реставрационни работи са направили зоната безопасна за посетители. Обиколките ще започнат в края на това лято, като точната дата не е уточнена.

 

 

 

През тази година в Рим стартира проект за реставриране на Колизеума. Той ще продължи около година, а целият процес ще струва близо 20 млн. евро.

Колизеумът, който е на около 2 000 години, ще бъде почистен от сажди и други замърсители. Ще бъде монтирана система за постоянно осветяване на обекта. Сега това се прави само при специални случаи. Освен това ще бъдат заменени загражденията, които служат за безопасността на туристите.

В прочутия амфитеатър вече се извършват реставрационни работи на горното и на третото ниво, а също на подземната мрежа от тунели, по които на арената са били отвеждани гладиаторите и дивите зверове. За тези дейности са отпуснати 1,8 млн. евро.

Строежът на амфитеатъра, който предшества построяването на целия Колизеум, отнема десет години. При откриването на Колизеума през 80г. по време на игрите, продължили 1000 дни, били избити повече от 5000 животни: слонове, тигри, лъвове, лосове, хиени, хипопотами и жирафи. В амфитеатъра - по начало римско откритие, са провеждани игри, включително битки между животни, убиване на затворници от животни и други екзекуции, военноморски войни (чрез наводняване на арената) и битки между гладиатори.

Изчислено е, че около 500 000 души са загинали в тези игри.

Богатите са задължени по закон, а и според очакванията на народа да организират игри, както и да печелят благосклонността на гражданите. Организацията на зрелищата, която включва и разходите по тях, е обществен въпрос и се регулира от множество закони.

Колизеумът продължава да се използва четири и половина века.

Постепенно вкусът на публиката се променя, но основната причина за замирането на игрите е военната и финансова криза в западните части на империята, както и многото нашествия на варварски племена в Италия. Никой вече не може да понася огромните разходи, нужни за организиране на представленията, поради което Колизеумът престава да функционира.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:26 | 14.09.22 г.
fallback
Още от На път виж още