fallback

Етикет в операта

Операта е за ценителите както на играта, така и на музиката, и се ползва със славата на елитарно и аристократично изкуство

11:46 | 30.11.09 г.

Операта е чудесно съчетание между изкуство и музика, в което една история е разказана по доста впечатляващ и вдъхновяващ начин. Особеното при операта е, че това изкуство или ви харесва, или разбирате, че не е за вас още при първия си досег с него. Напълно възможно е цялата официалност на представлението дори да ви уплаши, ако посещавате опера за първи път и не сте запознати с някои особености на етикецията.
Облекло: Макар че традиционно това е едно официално събитие, операта се превръща в нещо все по-ежедневно и неофициално с течение на времето, ето защо облеклото е приемливо във всякакви видове.
 
Официалните дрехи са все още често срещани, но ако се чувствате неуверен какво да подберете може да се съобразите с това на каква опера отивате, дали има дрес код на поканата или билета. Ако посещавате известни опери в чужбина, може спокойно да се свържете с организаторите и да ги попитате дали няма специални изисквания за облеклото.
Не закъснявайте: На много места е малко вероятно да ви пуснат да влезете, ако операта вече е започнала. Ето защо се постарайте да пристигнете по-рано, да намерите място за паркиране, да влезете и заемете местата си.
Без снимки: Повечето опери забраняват използването на фотоапарати и камери, както и други записващи устройства. Така също са забранени всякакви шумове – разгорещени дискусии, разговори по телефона.
Аплодисменти: Операта е живо представление и като такова е добре да покажете отношение към изпълнението на актьорите с аплодисменти. Обикновено аплодисментите идват когато диригентът се качи на сцената, в края на увертюрата, в края на всяко действие и когато оперните артисти излязат за поклон в края на представлението.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:18 | 13.09.22 г.
fallback