fallback

Пръстен от иридий

Бижутерската индустрия отдавна вече не е заложник на златото и среброто, а експериментира с нови материали

10:43 | 07.10.09 г.

Злато, сребро, платина, дори други метали като паладиум и титаний вече навлязоха в ювелирната индустрия. За първи път на пазара обаче се появяват бижута, направени от иридий – много здрав метал, с цвят на сребро. Иновативните бижута са разработени от компанията, която работи изключително с редки метали - American Elements.
Първият клиент на бижутата от иридий е член на фамилията Ротшийлд в Лондон, който купил халки от иридий за предстоящата си сватба. Пръстен от чист метал, с дебелина 6 милиметра, се продава за 2 530 долара.
Бижутата съвсем не са първата поява на иридий на пазара за луксозни стоки. Металът се използва от години и при направата на часовници, а също така и като връзка между писеца и мастиления резервоар на много луксозни писалки.
Предизвикателството на работата с иридий е, че металът се топи при доста висока температура – 2 446 градуса, която е двойно повече от температурата на топене на златото. Иридият е доста твърд, но и лесно трошлив. Учените от космическата програма на САЩ - NASA също изучават метала за използването му в различни технологии.
В естественият си вариант металът е тъмно сив, има искрящ блясък и потъмнява бавно, устойчив е на ръжда и не реагира с нито една киселина.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:53 | 14.09.22 г.
fallback