fallback

В зората на модата – преди 80 хил. години

Открити мъниста показват, че хората са носили бижута много по-рано от предполаганото и са демонстрирали статуса си с тях

14:08 | 31.08.09 г.

Изследване на учени от Франция, ЮАР, Германия, Израел и Великобритания показва, че хората са носили бижута преди 80 000 години и че тогавашните общества са били по-напреднали, отколкото се е смятало досега, съобщи изданието Science daily.
Учените са открили в пещери в Мароко 25 черупки от морски охлюви, превърнати в мъниста. Находката датира от средния палеолит и свидетелства, че древните хора са демонстрирали умения, свойствени за съвременния човек. Използването на мъниста, изработени от черупки на охлюви, показва, че чрез тях хората, които са ги носили, са съобщавали определена информация - поведение, присъщо на съвременния човек. Изработването на своеобразните бижута също е изисквало
усъвършенствани умения. Някои от мънистата са покрити с пигмент, известен като червена охра, а една от черупките е била нагрявана, вероятно с цел да се промени цвета й.
"Какво точно послание са изразявали оцветените мъниста, не е ясно", казва Ник Бартън от изследователския екип. Учените предполагат, че мънистата са били "застрахователна полица" - чрез тях хората са искали да покажат, че са имали достъп до определени ресурси или пък са искали да определят принадлежността си към дадена група с цел да избягват ненужни конфликти.
Възможно е мънистата да са предавали лична информация за човека, който ги е носил - социален статус или принадлежност към определена възрастова група.
Изследователите смятат, че мънистата може да представляват "зората" на съвременна мода.
Досега се е смятало, че хората са започнали да носят бижута преди 40 000 години, когато е започнало заселването на Европа.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:07 | 09.09.22 г.
fallback