fallback

Милано изпревари Ню Йорк като световна столица на модата

Най-често споменаваният град из медиите, свързан с мода и стил, вече не е Ню Йорк, а Милано

12:01 | 20.07.09 г.

Милано прекрати  пет годишната слава на Ню Йорк като световен моден център, а Хонг Конг и Сао Пауло успяват да попаднат в топ 10, според годишно проучване за най-големите модни центрове.
 
Списъкът беше съставен от Global Language Monitor, неправителствена организация, базирана в САЩ, която проследява честотата на повторенията на думи и изрази из медиите, интернет и сред блогърите.
 
Светът на модата е доминиран от пет града – Ню Йорк, Рим, Париж, Милано и Лондон – като Ню Йорк водеше класацията в пет последователни години.
 
Тази година обаче Милано заема първото място, а след него се нареждат от Ню Йорк, Париж, Рим и Лондон.
 
Други градове, които търпят сериозни размествания в списъка, са Сао Пауло и Хонг Конг, които се придвиждат нагоре в класацията и влизат в челната десетка. Барселона и Маями пък отпадат от призовите места.
 
В суровата битка за славата на моден център в Азия Мумбай изпреварва Делхи, докато в Австралия Сидни заема преднина пред Мелбърн.
 
„Световната икономическа ситуация въздейства върху модата по същия начин и със същата тежест, както в почти всеки останал сектор”, казва Майл Лоренцо Пайак, директор на Global Language Monitor.
 
Ето и списък с топ 10 на модните центрове за тази година, а от страни е посочено мястото им през изминалата година в класацията:
 
1. Милано (4)
2. Ню Йорк (1)
3. Париж (3)
4. Рим (2)
5. Лондон (5)
6. Лос Анджелис (6)
7. Хонг Конг (11)
8. Сао Пауло (33)
9. Сидни (7)
10. Лас Вегас (8)
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:04 | 07.09.22 г.
fallback