fallback

Осъдиха L’Oréal за расова дискриминация

Козметичният гигант претърпя поражение в съда по обвинение за дискреминиране на служителите си

16:25 | 25.06.09 г.

Снимка: L’Oréal

Козметичната компания L’Oréal, която рекламира продуктите си със слогана „Защото го заслужавате”, бе осъдена за расова дискриминация, съобщи весник Times. Делото срещу фирмата беше заведено от правозащитната организация SOS Racisme заради това, че L’Oréal проявява расова дискриминация и наема консултанти на продуктите на L’Oréa Garnier, които са само бели жени.

 

В обвинението за дискриминация се споменава, че предвид подбора на персонала в козметичния гигант явно чернокожите, арабските жени и азиатките „не заслужават“ да продават козметиката или да промотират новите продукти на L’Oréal.

Обвинението в расизъм е провокирано от идеята на Garnier момичетата, които представят марката, да са в цветовете на френското знаме – синьо, бяло и червено. Този имидж се свързва по целия свят с белите французи, а търсеният ефект изключва останалите четири милиона цветнокожи жители на Франция.

 

Френският касационният съд потвърди правотата на обвинението, което нанесе сериозна щета на имиджа на най-голямата козметична фирма в света, която похарчи милиони долари за реклама, ангажирайки известни личности като Анди Макдауъл, Ева Лонгория, Пенелопе Круз и Клаудя Шифър.

 

L’Oréal вече претърпя едно поражение, когато бе принудена да признае публично, че заради рекламна кампания миналата година са избелвали лицето на певицата Бионсе. Решението на властите намеква и за предразсъдъците сред французите, които предпочитат да купуват козметиката си от бели консултанти.

 

Негодуванието сред чернокожите и арабите във Франция ескалира и от факта, че дискриминация има дори и при търсенето на работа.

 

Съдът постанови вина и за агенцията Adecco, която набира персонал за L’Oréal. Условията за наемане на служители, изпратени към офисите на HR агенцията, били възраст на момичетата да е между 18 и 22 години, размер дрехи между 38 и 42 и бяла, румена кожа. Присъдата и за двете фирми е глоба в размер на 30 хил. евро и допълнително изплащане на още 30 хил. евро за всяка от тях на SOS Racisme, която внесе обвинението в съда.

 

От L’Oréal изразяват разочарованието си от съдебната власт, която изгуби три години за решение на случая, което не е в тяхна полза. От Adecco не коментират решението.

 

Самюел Томпсън, вицепрезидент на SOS Racisme описва решението като „добра победа”. „Независимо колко голяма е една компания, никой не може да избяга от правосъдието” казва още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:30 | 12.09.22 г.
fallback