fallback

Катарски инвестиционен фонд придоби Balmain

Новият собственик на френската модна къща планира да разширява мрежата от магазини

10:17 | 22.06.16 г.

Катарският фонд Mayhoola for Investments, който притежава модната къща Valentino, придобива и френската семейна модна къща Balmain, съобщава FT.

Условията по сделката не се разкриват от страните. Според запознати източници на изданието обаче в процеса на наддаване за френската компания различни оферти са я оценили на стойност 500 млн. евро.

Mayhoola планира да продължи да инвестира в разширяването на модния бранд и в разкриването на нови магазини, посочват от Bucephale Finance, базирана в Париж компания за сливания и придобивания, която е съветвала акционерите в Balmain.

Mayhoola се смята, че е фонд на шейха Моза бин Насър ас-Миснед, майката на катарския емир шейх Тамим. През 2011 г. фондът придоби Valentino от фонда за частен капитал Permira за около 700 млн. евро.

Според други източници на изданието плановете на Mayhoola предвиждат двата бранда да бъдат обединени под една шапка и евентуално групата да бъде листната на борсата.

Катарският фонд е инвестирал и други 27 млн. паунда в дял от производителя на чанти Anya Hindmarch.

Balmain е основана през 1945 г. от френския дизейнер Пиер Балмен. Компанията е придобита от Ален Ивлин през 1995 г.

Модната къща е успяла да привлече оферти освен от катарския фонд и от други фондове за частен капитал, включително L Capital, който се подкрепя от конгломерата LVMH.

Частните инвестиционни фондове имат интерес към модните брандове в Европа, които могат да разширят на перспективни, растящи пазари, най-вече в Азия. През миналата година например италианската компания Clessidra придоби Roberto Cavalli, а Blackstone – инвестиционният фонд, който се разширява агресивно в сектора на имотите, купи дял от 20% във Versace.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:16 | 10.09.22 г.
fallback