fallback

Ян Кат - човекът, който върна килима на мода

Най-прочутият съвременен дизайнер на килими гостува в България

17:15 | 24.04.14 г.

Най-прочутият съвременен дизайнер на килими Ян Кат гостува в България по случай откриването на първата по рода си Галерия за ръчно тъкани килими в страната The Rug Gallery, съобщават организаторите на събитието.

Кат е дизайнер на килимите, които красят домовете на Роман Абрамович, на принц Албер, както и на европейски кралски семейства и арабски шейхове.

Освен това той е създател и на луксозния килим, който покриваше площада пред двореца Грималди в Монако по време на сватбата на принц Албер II. Произведението е дълго 103 метра, а мотиви от него са втъкани в роклята на булката – принцеса Шарлийн.

Други творби на Кат в момента се намират в Музеите за приложни изкуства във Франкфурт, Пекин, Цюрих и Рига. Експертите определят килимите му като революционни. Причината за това е, че те са първите, в които се съчетават класически елементи и традиционни ръчно тъкани ориенталски мотиви със съвременен дизайн.

Благодарение на идеите си Кат успява да върне килима обратно в модерния интериор.

Творецът е роден в семейството на трето поколение немски търговци на килими, поради което от малък пътува заедно със своите родители из работилници в Непал и Иран. Досегът с майсторите събужда неговия вроден интерес и отношение към килимите.

Това, което вдъхновява Кат, са пътуванията и впечатленията. Килимите му се отличават с характерния си дизайн. Те са надраскани, с нарушена цялост, с „разпадащи“ и преливащи се един в друг цветове и елементи. Дизайнерът използва само най-висококачествената тибетска вълна, коприна и нишки от коприва. Те са обработени по вековните техники в малки семейни работилници, а за багренето им са ползвани естествено и екологично проверени оцветители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:03 | 11.09.22 г.
fallback