fallback

Купена за 140 лири творба на Караваджо може да струва милиони

На пазара на изкуство рядко се появяват автентични творби на Микеланджело Мериси да Караваджо, който умира на 38-годишна възраст

14:58 | 30.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Картина, закупена от британски военноморски хирург за 140 паунда през 1962 г. може би в момента струва 10 млн. долара, стига наследникът му да успее да докаже, че тя е оригинал на Караваджо, пише Bloomberg.

Автентичността на "The Cardsharps" е в основата на съдебно дело срещу Sotheby's, според която творбата е копие от 17 в. Въпросният лекар капитан Уилям Глосоп Туейтс я купил преди 50 години. През 2006 г. тя е препродадена от аукционната къща за 42 000 паунда. По-късно купувачът - британският колекционер Денис Мейхън, заяви, че масленото платно е оригинал и го оцени на 10 млн. паунда.

В момента наследникът на хирурга Ланселот Туейтс съди Sotheby's заради оценката, като се очаква съдебният процес да започне догодина. Той твърди, че Sotheby's не са изследвали произведението достатъчно подробно и не са се консултирали с експерти. По негово искане аукционната къща е направила рентгенов анализ и други изследвания на творбата. "Караваджо е много труден творец", коментира Чарлз Бедингтън, лондонски дилър на произведения на изкуството. "Качеството на работата му варира, така че е лесен за копиране", допълва той.

На пазара на изкуство рядко се появяват автентични творби на Микеланджело Мериси да Караваджо, който умира на 38-годишна възраст през 1610 г. От началото на този век нито едно негово произведение не е било предлагано на търг. Мрачните му и драматични картини са високо ценени и търсени от много колекционери заради факта, че се срещат изключително рядко. Много критици го определят като най-иновативния Бароков творец.

Напоследък зачестяват съдебните дела, свързани с произведения на изкуствата в британските съдилища, отбелязва Bloomberg. Това се дължи на нарастващия брой колекционери, купуващи картини с цел инвестиции, които търсят начин да възстановят загубите си, както и на факта, че в наши дни доказването на автентичността на една творба е много по-лесно с напредването на науката и технологиите, коментират експерти.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:02 | 13.09.22 г.
fallback