fallback

Щатски милиардер купи картина на Пикасо за 155 млн. долара

"Сънят" записва най-високата цена, плащана някога от американски колекционер за картина, коментират наблюдатели

12:20 | 29.03.13 г. 1

Собственикът на SAC Capital Advisors Стивън Коен е закупил картината на Пабло Пикасо "Le Reve" (Сънят) за 155 млн. долара от собственика на казина Стив Уин, твърдят информирани източници, цитирани от Bloomberg.

Според дилъри от бранша цената е най-високата, плащана някога от американски колекционер за произведение на изкуството.

През 2006 г.  Уин се съгласи да продаде картината на Коен за 139 млн. долара. Сделката обаче бе развалена, след като Уин, който страда от влошено зрение поради заболяване, без да иска проби платното с лакът. Коен обаче запази интереса си към творбата, след като тя бе възстановена.

Картината изобразява Мария-Тереза Уолтърс, описвана от биографите като любовница, модел и муза на женения художник. Твърди се, че в продължение на дълги години той е издържал финансово нея и дъщеря й.

До неотдавна компанията на Коен SAC Capital Advisors бе обект на разследване от Американската комисия по ценните книжа и борсите заради търговия с вътрешна информация. Тя предложи извънсъдебно споразумение за 616 млн. долара, което предстои да бъде разгледано от съд в Манхатън.

SAC управлява 15 млрд. долара, като 60% от тях са пари на Коен и служителите му.

Бизнесменът е един от най-големите колекционери на произведения на изкуството в света, като притежава творби на Ван Гог, Мане, де Кунинг, Пикасо, Сезан, Уорхол, Джонс и Рихтер.

56-годишният Коен започва да колекционира изкуство около 2001 г. Вкусът му постепенно се измества от импресионизма към съвременни творби. Покупките му помогнаха за поскъпването на произведенията на артисти като Деймиън Хърст, чиято акула във формалдехид бе закупена от бизнесмена за 8 млн. долара.

Пазарът на картини на Пикасо, изобразяващи Мария-Тереза тръгна нагоре, след като на международния търг на Christie's в Ню Йорк през май 2010 г. творбата от 1932 г. "Nude, Green Leaves and Bust" (Гол модел, зелени листа и бюст) бе продадена за 106,5 млн. долара - рекорд за произведение на изкуството на аукцион.

През февруари 2011 г. Sotheby's продаде в Лондон "La Lecture" (Четивото), също от 1932 г., за 25,2 млн. паунда (40,5 млн. долара), а през февруари тази година същата компания пласира "Femme assise pres d'une fenetre" (Жена, седяща до прозореца) за 28,6 млн. паунда (45 млн. долара).

Цената на "La Reve" не е най-високата, плащана някога за произведение на изкуството. Творбата на Сезан "Card Players" (Картоиграчи) бе закупена от кралското семейство на Катар за над 250 млн. долара, припомня Bloomberg.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:47 | 13.09.22 г.
fallback