fallback

В Сингапур строят блок с "гаражи в небето" за богати

Първият по рода си в проект в Азия автоматично транспортира леките коли в асансьор до желаното ниво с помощта на биометрична система за пропуск

09:33 | 28.08.12 г. 3
Автор - снимка
Редактор

Строител от Сингапур се е насочил към супербогатите, изпитващи проблеми с паркирането, като продава луксозни апартаменти, в които собствениците могат да държат автомобилите си до дневната стая, дори и да са на последния 20-и етаж в сградата, пише Financial Times.

Проектът, намиращ се близо до главната улица в града, "Орчард Роуд", предлага т. нар. "гаражи в небето", които автоматично транспортират леките коли в асансьор до желаното ниво с помощта на биометрична система за пропуск, разположена в подземния етаж.

Цените на 56-те апартамента варират от 7,8 млн. долара до 30 млн. долара за мезонет с пространство за паркиране на четири автомобила.

Проектът, който е първият по рода си в Азия, може и да пожъне успех в най-гъсто населената с милионери държава в света. По изчисления на Boston Consulting Group над 17% от домакинствата в града-държава с население от 5,1 млн. души имат състояние на стойност над 1 млн. долара.

В Сингапур, наред с Хонконг, има повече автомобили "Мазерати", "Ферари" и "Ламборгини" на глава от населението от всяко друго място в света.

И все пак проектът идва в момент на ясни сигнали, че супербогатите също усещат последиците от глобалната икономическа криза. Според консултантите от Savills, заради проблемите в еврозоната цените на луксозните жилища в Сингапур са паднали с около 30%.

Преди осем месеца пък бе наложен 10% държавен налог върху продажбите на имоти.

Чуждестранните купувачи, много от които са от континентален Китай, са направили близо 43% от всички покупки на луксозни жилища в града миналата година.

На "Орчард Роуд" се намират някои от най-скъпите имоти в Сингапур. През последната година там са завършени 4000 луксозни апартамента. 16% от тях обаче все още не са продадени.

В опит да привлекат купувачи, някои строители започнаха да предлагат бонуси като гаранции за наем и ваучери за обзавеждане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:03 | 12.09.22 г.
fallback