fallback

Турското изкуство печели поклонници

Пазарът на съвременното турско изкуство расте с бързи темпове

12:45 | 02.05.11 г.
Автор - снимка
Създател

Роденият в Германия провокативен художник Танер Джейлан е все по-търсен. На снимката: фотография на Джейлан, източник: tanerceylan.com

През последните няколко години пазарът на съвременно турско изкуство е нараснал многократно. Някои експерти смятат, че обемът му вече минава 200 млн. евро, докато през 2001 г. е бил едва 5 млн. евро. Забогатяването на местното население и засиленият интерес от Европа и Близкия изток са били причина за отварянето на нови галерии, аукциони и разцвет на търговете, пише Handelsblatt.

„Не е хубаво пазарът да се пресира твърде много. Темповете, с които се развива той в момента, са добри“, обяснява обаче специалистът от Sotheby’s Елиф Байоглу преди третия търг в Лондон, специално учреден за турско изкуство. Успехът му беше невероятен – с приходи от 2,3 млн. паунда той изпълни очакванията на организаторите. С една дума: ценителите търсят сигурна стойност за бъдещето. Например платната на наложили се турски художници, като „Whispering Wall II“, абстракция от серията „Стените“ на живеещия в САЩ Бурхан Доганчай. В края на 2009 г. неговата абстракция „Blue Symphony“ бе продадена за рекордната цена от 1,5 млн. долара – преломен момент за самочувствието на турската живопис. Платното на Sotheby’s (142 x 193 см) удвои първоначално предложената на търга цена до 277 250 паунда (316 350 евро). Второ платно на Доганчай с калиграфски краски върху лен донесе 151 250 паунда при първоначално предложени 50 000 паунда. Доганчай вече се превърна в класик за  южната ни съседка - през юни 2003 г. творбата „Уважение към калиграфията“ е изложена в новата сграда на Европейския парламент в Брюксел. Особено добре на търга са били посрещнати и творбите на родения в Германия провокативен художник Танер Джейлан. Платното „1879“, което е завършено през тази година и е предложено на търга в Лондон директно от първата си изложба в Истанбул, бе продадено под бурни аплодисменти за 229 250 паунда при първоначално предложени 50 хил. паунда. Въобще търгът на Sotheby’s беше истински успех, пише в заключение Handelsblatt. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:17 | 01.09.22 г.
fallback