fallback

Бижута от една от най-великите любовни истории на 20-ти век излизат на търг

Накитите са подарени от крал Едуард VIII на жената, заради която абдикира от трона

12:25 | 30.11.10 г.

Бижута, които крал Едуард VIII е подарил на жената, заради която абдикира от трона, може да стигнат цена от 4,2 млн. паунда (6,5 млн. долара) на търг тази вечер в Лондон, съобщава Bloomberg.

Кралят на Англия се отказва от трона си през 1936 година и получава титлата херцог на Уиндзор, за да може да се ожени за разведената американка Уолис Симпсън.

Заради тяхната история възниква прецедент в историята на страната и нечуван скандал за това, че кралят иска да се ожени за жена, която е разведена. Църквата порицава брака и отказва да даде титла на бъдещата кралица, а поданиците на краля са недоволни, че разведена чужденка без благородническо потекло ще застане начело на страната.

Двадесет от бижутата, които Едуард подарил на Уолис, ще бъдат изложени на търг от аукционна къща Sotheby's.

Династията Уиндзор, част от която е бил и Едуард VIII, има традиции в колекционирането на бижута. Ювелирните произведения, които ще бъдат изложени на търга днес, са поръчани от Cartier и други бижутери по време на пребиваването на двойката във Великобритания, както и през семейния им живот на Бахамите и във Франция.

„Предметите разказват за историята на може би най-великата любовна история на 20-ти век“, казва Дейвид Бенет, член на борда на директорите на Sotheby's за Европа и Близкия Изток.

Предишната продажба на бижутата бе през 1987 година на търг в Женева, а сегашният им собственик, който ще може да се радва на колекцията още няколко часа, е предпочел да остане анонимен.

На тазвечершния аукцион ще бъдат представени 11 бижута на Cartier. Сред тях са гривна с инкрустирани оникси и диаманти, изработена под формата на пантера от дизайнер на бижутерската къща през 1952 г. Очаква се нестандартното бижу да бъде продадено за между 1 млн. и 1,5 млн. паунда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:50 | 09.09.22 г.
fallback