fallback

Модният сектор носи £37 млрд. във Великобритания

Страната печели не само от модата, но и от други сектори, които се развиват покрай ревютата и събитията в бранша

12:01 | 17.09.10 г.

Пряката стойност на модната индустрия за британската икономика е близо 21 млрд. паунда, показва проучване в навечерието на Седмицата на модата в Лондон.

„Стойността на модната индустрия във Великобритания“ е доклад, изготвен от Британския съвет по мода, който определя състоянието на индустрията и анализира икономическата й стойност за първи път, се казва в изявление на Съвета, цитирано от Ройтерс.

Според доклада влиянието на модата е доста по-широко, отколкото се предполага. Покрай нея печелят и други сектори - от IT до туристическия, чиито приходи са повече от 16 млрд. паунда.

„Това означава, че, ако включим директните и индиректните приходи от бранша, модната индустрия носи на британската икономика повече от 37 млрд. долара“, се казва в заключението към доклада.

Приносът на модата за БВП е изчислен на база анализиране на печалбите и разходите на бранша, в това число на различни модни стоки и услуги – включително мъжко и дамско облекло, чанти и обувки, модно образование, маркетинг и медия дейности.

В доклада е отделено място и на британската мода, ревютата и събитията като Седмицата на модата в Лондон, която започва от 17-ти и продължава до 21-ри септември.

„В британската мода има талант, креативност и възможност да успее навсякъде по света“, казва министърът на културата, комуникациите и креативните дейности Ед Вайзи. „Както новите ни, така и вече утвърдените дизайнери и модни марки са международно разпознаваеми заради уникалната си визия.“

Докладът е написан от икономически консултанти от Oxford. Той е субсидиран от голям брой организации, в това число Лондонската агенция за развитие, Британския моден съвет, Асоциацията по текстил и мода, както и редица дизайнери и модни къщи.

Според анализа в модната индустрия са заети 816 хиляди души, които работят в различни сфери, и това е най-големият работодател сред останалите творчески браншове.

Като 15-ти от общо 81 индустрии, които се развиват в страната, модният бранш е по-малък от хранително-вкусовата промишленост или телекомуникациите, както и от производството и продажбата на автомобили, спортни принадлежности, фармацевтичната индустрия и рекламния/видео сектор.

Модата също така се развива и иновира – от нови модни марки, линии облекла, осъвременен текстил или изцяло нови продукти като дрехи, които не позволяват на тялото да се поти.

Във Великобритания са и едни от най-добрите модни колежи, дизайнери и търговци в света, както и едни от най-пищните модни шоута в света.

Докладът е засегнал и нарастващата роля на Ню Йорк, Милано и Париж в света на модата. Тези градове именно са определени и като истинската конкуренция на Лондон в модните среди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:50 | 12.09.22 г.
fallback