fallback

Предекорираха Овалния кабинет

Новата визия на работното място на Обама включва килим с вплетени сентенции на предшествениците на 44-тия американски президент

10:54 | 01.09.10 г.

Овалния кабинет е официалното работно място на президента на САЩ. Снимка: Белия дом

Овалният кабинет в Белия дом бе предекориран с нови кресла, тапети и килими по време на отпуската на семейство Обама, съобщава вестник Telegraph.

Една от малкото вещи, останали непокътнати от ръцете на дизайнерите, е бюрото на президента, подарък от кралица Виктория на САЩ през 1880г., направено от дървесината на кораба Resolute (Непоколебим), който е изследвал арктическите води.

В центъра на новата декорация в кабинета е килим в жълто, кремаво и синьо, в който са вплетени четири цитата на предшественици на Обама, а петият е от реч на Мартин Лутър Кинг. Килимът е заместил предишния, който е бил направен по модел на Лаура Буш, съпруга на предшественика на Барак Обама – Джордж Буш.

Един от цитатите е на Франклин Рузвелт, който е бил начело на страната по време на световната икономическа криза през 1929 – 1933г., наречена още Голямата депресия, както и по време на Втората световна война. „Единственото нещо, от което трябва да се страхуваме, е самият страх“, гласи заветът на Рузвелт, по който ще стъпва Обама всяка сутрин.

Сред другите цитати са тези на Абрахам Линкълн - „Правителство на хората, от хората и за народа“, на Джон Кенеди - „Нито един проблем от съдбата на човечеството не е отвъд възможностите му“, на Теодор Рузвелт - „Благосъстоянието на всеки един от нас зависи основно от благосъстоянието на всички ни“.

Реновирането на Овалния кабинет, официалното работно място на президента на САЩ, е финансирано от организацията с нестопанска цел Историческа асоциация на Белия дом.

Разположен в южната част на западното крило на Белия дом, Овалният кабинет е символ на изключителната сила на държавната власт и мястото, където президентът подписва закони, приема чуждестранните лидери на държави и от където произнася речи към народа във важни за страната моменти.

Това не е първият редизайн на стаята. Преди Обама кабинетът е бил подлаган на нова декорация по време на мандатите на Бил Клинтън и Джордж Буш, припомнят от Белия дом.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:32 | 12.09.22 г.
fallback