fallback

Офисните дрехи за лятото

Да се появите в офиса с мръсни и измачкани дрехи е също толкова неуместно, колкото да сложите джапанки, къси поли, бермуди и сандали

14:05 | 01.06.10 г. 2

Лятото е пълно с чудесни възможности за отвличане на вниманието, но разголената плът на колегите не трябва да е една от тях, съветват експерти по правилата за обличане, цитирани от Ройтерс.

Спазването на установените правила става все по-трудно с покачването на температурите през летния сезон. Различните фирми имат свои дрес кодове, някои позволяват по-голяма свобода, но хората трябва да имат предвид, че външният им вид винаги подлежи на оценка. Мнението на експертите е, че служителите трябва да са спокойни за посланията, които изпращат чрез облеклото си.

За жените важи правилото, че колкото повече плът показват, толкова по-малко влиятелни изглеждат. Подходяща комбинация за службата са три-четвъртите панталони, комбинирани със сако от фина материя или вталена рокля със сандали. За щастие на много жени найлоновите чорапогащници и чорапи могат да бъдат оставени в чекмеджето.

Благодарение на Мишел Обама широките презрамки изглеждат шик, но в много офиси все още се дискутира дали те са подходящи за службата. Същото важи и за дрехите с тънки презрамки. Колкото до тоалетите без презрамки - те не се вписват в професионалното всекидневие и трябва да останат в гардероба до уикенда.

Неподходящи за офиса са още дрехите от еластични и прозрачни материи, късите поли и тези, които излагат корема на показ.

В някои офиси допускат през лятото мъжете да носят къси панталони, но в повечето посланието на този вид дреха се тълкува като "Не взимам работата си твърде насериозно". За представителите на силния пол са подходящи дрехите от каки и поло блузите.

Експертите напомнят, че сандалите са неуместен избор за мъжете, а мокасините трябва да се носят с чорапи.

През лятото навън термометърът може и да отчита високи градуси, но в повечето работни помещения има климатици и често въздухът е хладен. Съветът на експертите е служителите винаги да имат под ръка тънък пуловер или сако от лека материя.

Преди да е модерна, една дреха трябва да бъде чиста, спретната и изгладена. За това ескперти не са ви нужни, макар че е трудно през лятото да поддържате панталона или сакото си без нито една гънка, имайки предвид и че тогава се носят повече светли и бели дрехи. За един мъж появата в службата със смачкана риза е толкова неуместна, колкото ако е облечен с шорти или с тениска на любимата си група.

Слънчевите очила са един от основните летни аксесоари, но те са подходящи за носене извън офиса. В службата хората трябва да имат пряк очен контакт с колегите и клиентите. Съветът на експертите е: "Ако не сте рок звезда, оставете очилата в къщи".

Специалистите напомнят на дамите, че очилата не трябва да се използват като диадеми.

Джапанките, леките сандали и шляпащите чехли, които отвличат вниманието, също са крайно неподходящи за службата.

Дрес кодовете са различни за различните компании. Има един стандарт обаче, който може да помогне за определянето на подходящото облекло. Експертите съветват служителите при избора на дрехи да си задават следния въпрос: "Ако се наложи да отида на непредвидена среща с клиент или началник, мога ли да се появя в този си вид?".  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:10 | 10.09.22 г.
fallback