fallback

Ще спасят ли електронните книги издателската индустрия

За читателите на вестници все още книжното издание има специално значение, макар че електронните устройства предлагат различни абонаменти

15:41 | 26.10.09 г.

Ще спасят ли устройствата за четене на електронни книги издателската индустрия? Отговорът на този въпрос вероятно е някъде по средата. Ако обаче сте собственик на вестник, който изпитва затруднения или е принуден да се разпространява безплатно, вероятно ви се иска да вярвате, че това е просто нова ера във вестникарската индустрия.
 
През последния месец две компании обявиха намеренията си да предложат на пазара устройства за електронно четене – Microsoft и Apple. И така – ще заменим ли вестниците и обикновените книги с дигитални устройства?
Вероятно през следващата година това няма да се случи така масово, но има основание да се вярва, че почитателите на електронните четци ще нарастват през следващите години имайки предвид iPhone, появата му на пазара и сегашната му популярност. Ето защо повечето специалисти в издателската област виждат в електронните книги нова пазарна ниша и предвиждат в бъдеще тези устройства да служат за абониране към издания, някои от които да са платени.
Мнозина виждат в електронните устройства голямо предизвикателство – издателите са положително настроени към новите технологии и гледат на електронните устройства просто като четвърта платформа за предоставяне на съдържание – след напечатаната, онлайн варианта и мобилната версия на информацията, но не вярват, че това би спасило вестникарския бранш например ако той тръгне надолу.
За някои хора обаче електронните книги могат да се окажат удобство, което да улесни много работата – такива са студентите и хората в бизнес средите. Не би било изненада за никого ако съвсем скоро учебните заведения заменят дебелите книги с тънко плоско устройство, което побира цялата информация от един учебен семестър в себе си, а бизнесмените съхраняват голяма документация вместо в тежко куфарче, на леката преносима машинка, която се побира в джоба. Да не забравяме и многото организации за защита на околната среда, които със сигурност ще са доволни от модерните устройства, които ще предпазят от изсичане много гори и зелени площи.
И все пак, дори електронните четци да добият голяма популярност, това не е сигурен знак за издателската индустрия. „Ние не забравяме, че хартиеното издание все още носи по-голяма част от приходите ни“, казва Реймънд Пиърс, вицепрезидент на The New York Times, пред Adweek. „Не мисля, че това в скоро време ще се промени. И гледам скептично на изказвания от рода на това, че тези четци ще спасят вестниците - не мисля, че подобни устройства могат да заменят хартиения вариант – той носи друга стойност за читателя.“
Действително голяма част от електронните четци не са пригодени за четене на вестници – тяхната цел е да правят бързо и удобно прочитането на книга. Разбира се това лесно може да бъде поправено ако компании като Apple се консултират с клиентите и издателите, съобразят се с техните нужди и проектират нов дизайн. От последните няколко години насам потребителите на Kindle Amazon например имат възможност да се абонират за Wall Street Journal, The New York Times, Washington Post, Gizmodo, някои от най-големите сайтове за продажба на книги, списания и блогове.
 
Броят на абонаментите не е известен с точност, но интересът към услугата нараства. Според Гордън Маслеод, президент на The Wall Street Journal Digital Network, които си сътрудничат с Kindle, електронният вариант на вестника има своите предимства и недостатъци. От една страна изданието достига до нова аудитория, а хората плащат за абонамента си – нещо, което с другите електронни платформи не е направено до този момент. От друга страна вариантът не предлага никаква възможност за рекламодателите – недостатък, който трябва да се промени в скоро време, още повече че с нарастване на потребителите на електронните четци интересът към поставяне на рекламни кампании в изданията за тази платформа ще се повиши.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:47 | 09.09.22 г.
fallback