Дигитален подпис на българските бири разработва екип от учени. Те са от Центъра по биология на храните към СУ „Св. Климент Охридски“ и Института по криобиология и хранителни технологии (ИКХТ) и работят съвместно със Съюза на пивоварите в България. Пивото се изследва чрез ядрено-магнитен резонанс (ЯМР), информира екипът.
Новаторската разработка за дигитален подпис на българските бири ще покаже идентичността на всяка търговска марка на пазара. Тя е е дело на гл. ас. д-р Никола Бурджиев, д-р Сергей Иванов и доц. д-р Силвия Милева.
Те използват ново поколение апарат за ЯМР за изследване на храни и напитки. Изучаването на пиво чрез този метод е един от първите опити в световната практика. Това по думите на д-р Сергей Иванов е наложило да се разработи нова методология и да се обработват големи масиви от данни.
„На този етап от проекта се създават уникални дигитални подписи на популярни у нас марки пиво. Те позволяват разграничаване на всяко пиво - по вид, производител, а понякога и на всяка партида“, обясни той. Посредством дигиталните подписи производителите на бира ще следят за качеството и бързо ще реагират на нежелани промени.
Според получените данни на този етап няма различия между произведените от един и същ производител отделни партиди. В същото време е налице добра различимост между изследваните търговски марки и видове бира.
В пивото има над 400 съединения заради естествените суровини, метаболизма на пивоварните дрожди и спецификите на технологията. Именно поради този факт е възможно да съществува широка диверсификация на продуктите от категорията.
За първи път в България се използва ЯМР за изследване на пиво. Досега в световен мащаб с технологията са изследвани вино, пчелен мед и плодов сок.
*** При ядрено-магнитния резонанс се изследват магнитните свойства на атомните ядра, което дава детайлна информация за структурата на съединенията.