Учени от Института по криобиология и хранителни технологии са разработили успешна формула за производство на живо пиво от лимец, съобщиха от Селскостопанската академия (ССА).
В лабораторни условия е разработена технология за производство на пиво от малц от лимец и ечемик, замесени в различно съотношение. Получените бири са бистри, светли, с чист вкус и хармонична горчивина, твърди директорът на Института проф. Габриела Маринова. Тя обясни, че вкусът на дивото жито се усеща при влагане над 60%.
Продуктите са представени в ССА по линия на международния проект „Лимецът – древна иновация“ по програма „Леонардо да Винчи“, съвместно с научни звена от Чехия и Германия.
Пенливата напитка много прилича на чешките бири. Съдържащите се в кехлибарената течност полифеноли и антиоксиданти са съпоставими с тези, които големите фирми предлагат на нашия пазар. От древния сорт, който се е съхранил генно непроменен от неолита до днес, пиво са правили и траките, твърдят изобретателите.
В рамките на проекта са правени експерименти, за да бъдат получени максимално добри рецепти за хляб и бисквити от диво жито. Учените от Института по криобиология са създали няколко варианта от тях. Те са установили, че при хляба количеството на водата в тестото има много съществено значение за неговата форма и вид. За да бъде по-качествен, той трябва да се прави с по-малко количество течност.
За получаване на бисквити са били използвани различни комбинации на съставките. Установено е, че най-добри вкусови и качествени показатели имат сладките, обогатени с яйца и маргарин. Те са с приятен и мек вкус, а при съхранение не променят характеристиките си.
Партньорите от Чехия са представили технология за получаване на малц от лимец, при различни режими на накисване и продължителност на кълнене.
Проектът е фокусиран върху създаването на нов тип продукти, основани на възраждането на древното жито, трансфера на специфична методология за неговата обработка и прилагането й в системата за професионално обучение в България и страните партньори.
Друг важен елемент, който се цели, е укрепването на връзките между бизнеса и системата на професионалното обучение.