fallback

Закритите ски паркове по света

Интересът към подобни увеселителни места отново скача

15:57 | 30.11.13 г.
Автор - снимка
Редактор

През последните години силно се е увеличило предлагането на нови закрити ски паркове - климатизирани съоръжения, които разполагат със собствени лифтове и произвеждат свой собствен сняг, пише Wall Street Journal. В по-голямата си част те не предлагат кой знае колко предизвикателни писти, а по-скоро леки и забавни спускания. Някои паркове имат и барове и ресторанти.

Популярността им варира в зависимост от състоянието на жилищния пазар. Когато цените на жилищата започнаха да падат към края на 2007 г., някои подобни проекти бяха замразени. Сега обаче интересът отново се съживява. В Рандерс, Дания се строи ски парк, който по проект ще бъде най-големият в света, като подобни съоръжения се изграждат и в Лондон и Южна Флорида.

Ето и поглед към пазарите на имоти в пет държави, където има известни ски паркове:

Шотландия

Паркът Snow Factor в Глазгоу отвори врати през 2006 г. и остава най-големият закрит ски парк във Великобритания с площта си от над 6000 кв. м. В началото на тази година към комплекса бе добавена и ледена стена за катерене на закрито. Цената на билета за един възрастен варира между 24 и 34 долара, включително ползване на оборудване. Годишно паркът се посещава от около 300 000 души.

Жилищният пазар в Шотландия е в застой от 2007 г., въпреки че възобновеното доверие и държавните стимули напоследък засилват активността, твърдят експерти. Банките започват да облекчават достъпа до ипотеки, а правителството предприема мерки да окуражи покупката на жилища от по-млади хора. По-голямата част от тази активност се дължи на купувачи от региона, но има и засилен интерес от чужбина.

Холандия

SnowWorld в Ланграаф има близо 35 000 кв. м сняг и пет писти, като най-дългата е с дължина от около 400 м. Входът за един възрастен е около 54 долара, като в сумата не е включено ползването на оборудване. Паркът бе открит през 2001 г. и посреща повече от 600 000 посетители годишно.

Холандия премина през жестока жилищна криза през последните пет години. От 2008 г. насам цените са паднали с около 12%, като през това лято достигнаха своя минимум. Поради засиленото доверие на пазара и ниските лихви през последните четири месеца те нараснаха с 2%, но предлагането все още е ниско. Холандия се радва и на наплив от чуждестранни инвеститори поради по-ниските цени на луксозните имоти в страната.

Дубай, ОАЕ

Ski Dubai отвори врати през 2005 г. и разполага със сняг върху площ от над 22 000 кв. м. Общо в комплекса има пет писти, като най-дългата е над 400 м. Билетът за един възрастен за един ден струва 82 долара и включва оборудване.

Цените на жилищата в Дубай нарастват от 2009 г., когато пазарът удари дъното. В момента те представляват 80% от нивата по време на пика през 2007 г. Скокът им се дължи на редица фактори, включително новите инвеститори, икономическия растеж, чуждестранните купувачи и възобновеното доверие на пазара. Купувачите от Близкия изток гледат на Дубай като на стабилен пазар. През последната година цените на някои имоти са скочили с 40%.

Нова Зеландия

Snowplanet в Силвърдейл се намира на около 20 мили северно от Окланд и разполага с площ от около 9000 кв. м и една писта с дължина 200 м. Билетът за един възрастен за ден струва 55 долара, като в сумата не е включено ползването на оборудване. Snowplanet отвори врати през 2005 г. и в момента има около 130 000 посетители годишно.

Цените на жилищата в Нова Зеландия останаха сравнително стабилни поради факта, че икономиката зависи от основни сектори като селското стопанство и туризма. По време на кризата цените там паднаха най-много с 20% в градските райони като Окланд. Въпреки това липсата на доверие и по-строгите правила за кредитиране ограничиха новото строителство през последните пет години, което доведе до недостиг на жилищни запаси и повишение на цените.

Германия

Alpicenter в Ботроп е с площ от над 25 000 кв. м и една писта с дължина 640 м. Билетът за един възрастен за ден варира между 51 и 73 долара. Комплексът отвори врати през 2001 г. и посреща грубо 500 000 посетители годишно.

Цените на жилищата в Германия вървят нагоре от 2010 г. насам основно поради ниските лихви и засилената конкуренция. След кризата стабилният пазар на Германия привлича както чуждестранни купувачи, така и германци, за които имотите в Германия са разумна инвестиция. През октомври обаче централната банка предупреди, че жилищата на някои пазари в градовете може би са надценени с до 10%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:03 | 13.09.22 г.
fallback